Privreda

Savez sindikata: RS ima prostora za novi rast plata

Savez sindikata: RS ima prostora za novi rast plata
Foto: Srna | Savezu sindikata: RS ima prostora za novi rast plata

​BANJALUKA - U Republici Srpskoj postoje sve pretpostavke za veći rast plata kojim bi se usporio odlazak radne snage i mladih, smatraju u Savezu sindikata Republike Srpske.

Oni pokriće za svoje tvrdnje vide u dobiti poslovne zajednice u Republici Srpskoj, koja je u prošloj godini iznosila 1,66 milijardi, od čega je, prema njihovoj ocjeni, tek manji dio pripao radnicima kroz rast dohodaka.

Prema podacima Sindikata, dobit je procentualno rasla za 11,7 odsto, a plate nešto ispod tri odsto, što pokazuje kako postoji objektivan i realan prostor za rast plata.

Na sve to, ocjenjuju u Savezu, odluke koje je Vlada donosila u vezi s oblasti privrede išle su direktno u korist poslodavaca.

Sa druge strane, 86 odsto njihovih ispitanika, tačnije radnika koji su napustili Republiku Srpsku, navelo je nisku platu kao osnovni razlog odlaska.

Ranka Mišić, predsjednica SS RS, kaže kako će po ovom pitanju od Vlade RS tražiti održavanje tematske sjednice.

"Činjenica je da RS ima vrlo složen sistem plata i da se moraju tražiti bolji modeli kako bi radnici živjeli bolje. Ne možemo podržati širenje preduzeća i ličnog bogatstva dok radnici rade za niske plate. Vlast mora da ponudi rješenje, a uspješnost vlasti se mjeri standardom građana koje ona predstavlja", kazala je ona na konferenciji "Veće plate i bolji uslovi rada za ostanak radnika u Republici Srpskoj", koju je organizovao Sindikat.

Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, kaže kako je Vlada RS u posljednjih osam mjeseci donijela niz mjera s ciljem rasterećenja privrede i povećanja plata, ali da je još rano govoriti o efektima.

"U ovoj godini je predviđeno usvajanje pet vrlo važnih zakona iz oblasti rada koji imaju za cilj da stvore privredni ambijent koji će omogućiti ostanak radne snage na ovim prostorima. Vidljivije efekte trebalo bi da imamo naredne godine", rekao je Milunović i podsjetio kako je visina prosječne plate u RS prvi put izjednačena s onom u Federaciji BiH.

Poslodavci koji su juče učestvovali na konferenciji negirali su tvrdnje iz Sindikata i poručili kako visinu plata diktira tržište, te da dobit nisu stavili u džep, već uložili u postrojenja i opremu.

"Nikome nije zabranjeno da bude poslodavac. Da je toliko dobro, svi bi nagrnuli i otvarali pogone i započinjali biznis, ali poslodavaca ima malo i to znači da nešto ne štima. Plate treba da rastu, ali to mora biti zasnovano na realnim osnovama", kazao je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, za budući rast plata produktivnost se mora povećati, a doprinosi smanjiti.

"To je polje na kojem treba najviše raditi, jer bi se na taj način mogla dostići prosječna plata od 1.000 maraka", kazao je Škrebić.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, rekao je kako poslovne prilike u ovoj godini nisu idealne.

"Pokazatelji govore kako imamo izražen pad privredne aktivnosti u svim mjesecima i svim sektorima u poređenju s prethodnom godinom i to zahtijeva određene mjere i aktivnosti kako bi se stvari mijenjale", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije