Privreda

Velika Britanija pravi nacionalni brod vrijedan 232 miliona evra

Velika Britanija pravi nacionalni brod vrijedan 232 miliona evra
Foto: Pixabay/Ilustracija | Velika Britanija pravi nacionalni brod vrijedan 232 miliona evra

Novi nacionalni brod, nasljednik Kraljevske jahte "Britanija", promovisaće trgovinu i industriju Velike Britanije širom svijeta, izjavio je premijer Boris Džonson, najavljujući pravljenje broda vrijednog 232 miliona evra.

Brod bi se koristio kao mjesto za sajmove, ministarske sastanke i diplomatske susrete u vrijeme kada Velika Britanija pokušava da izgradi veze i pojača izvoz nakon Brexita, a brod bi bio prvi nacionalni brod poslije luksuzne jahte "Britanije", povučene 1997. godine.

Ime broda još nije objavljeno, ali se Džonson suočava s pritiskom od zagovornika pravljenja broda i torijevaca da ga imenuju po vojvodi od Edinburga, princu Filipu, koji je učestvovao u dizajniranju "Britanije", prenio je Rojters.

Vlada planira da napravi brod u Velikoj Britaniji, a cijena će iznositi oko 200 miliona funti (232 miliona evra).

Džonson je izjavio da će novi nacionalni brod biti "prvo plovilo ovakve vrste u svijetu, kojim će se pokazati procvat Ujedinjenog Kraljevstva kao velike, nezavisne pomorske trgovinske države".

Nakon tendera i konkursa, njegova izgradnja počeće najranije 2022. godine i ući će u pomorsku službu u naredne četiri godine.

Brodom će upravljati Kraljevska mornarica i očekuje se da bude u službi narednih 30 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije