Privreda

Veliki broj njemačkih kompanija planira podizanje cijena

Veliki broj njemačkih kompanija planira podizanje cijena
Foto: Geralt/Pixabay | Veliki broj njemačkih kompanija planira podizanje cena

MINHEN - Veliki broj kompanija u Njemačkoj, veći nego ikada ranije, planira da poveća cijene u naredna tri mjeseca, pokazali su rezultati istraživaja minhenskog Instituta IFO.

Indeks očekivanih cijena, koji izračunava IFO, porastao je na 45 poena u novembru sa oktobarskog nivoa od 41 poena, što je njegov najviši nivo otkako je počelo da se sprovodi ovo istraživanje, navodi se u saopštenju Instituta dostavljenom Tanjugu.

"To će, naravno, uticati na potrošačke cijene. U posljednjem kvartalu do kraja ove godine, inflacija će vjerovatno porasti na neznatno ispod 5 odsto, a sljedeću godinu će početi sa stopom znatno iznad 3 procenta. U prosjeku, sada procijenjujemo da će ukupna inflacija biti 3 posto ove godine i između 2,5 i 3 odsto 2022.godine", kaže Timo Volmeršauzer, šef odjeljenja za prognoze u IFO-u.

Rekordna vrijednost indeksa prisutna je u svim privrednim sektorima.

U trgovini, indeks cjenovnih očekivanja iznosi 65 poena, u proizvodnji 56, a u građevinarstvu 44 poena. Najniža vrijednost, od 32 poena, izmjerena je kod pružalaca usluga, ali je i ona, ipak, na rekordnom nivou za taj sektor privrede.

Kao razlog za povećanje cijena kompanije navode veliko poskupljenje intermedijalnih proizvoda i sirovina, koje proizvođači i trgovci sada namjeravaju da prenesu na svoje kupce.

U ovom trenutku, najveći rizik za srednjoročni trend inflacije predstavja pitanje kako se dalje odvijati stvari sa rastom proizvodnih troškova. Ako se uska grla u snabdijevanju nastave, cijene poluproizvoda i sirovina mogle bi da nastave uspon.

Pored toga, u predstojećim kolektivnim pregovorima o platama sindikati bi mogli da traže kompenzaciju za zaposlene zbog znatnog pada njihove kupovne moći, čime bi troškovi kompanije postali još veći.

Institut IFO nije u anketi pitao kompanije o visini planirane promjene cijene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije