Privreda

Veliki interes lokalnih zajednica da dovedu investitore u slobodne zone

Veliki interes lokalnih zajednica da dovedu investitore u slobodne zone
Foto: Nature_Design/Pixabay | Veliki interes lokalnih zajednica da dovedu investitore u slobodne zone

BANJALUKA - Nakon što je prošle godine usvojen Zakon o slobodnim zonama Republike Srpske, mnoge lokalne zajednice zainteresovane su za njihovo osnivanje i privlačenje što većeg broja investitora.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske podsjetili su za "Nezavisne" da je Zakon o slobodnim zonama usvojen 9. februara prošle godine.

"Zakonom je preciziran postupak osnivanja i početak rada slobodne zone, budući da se u ovom postupku zahtijeva uključenost više nadležnih organa i institucija različitih nivoa vlasti, kao i paralelna primjena Zakona o slobodnim zonama Republike Srpske i Zakona o slobodnim zonama u BiH", naveli su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, pojedine procedure su pojednostavljene na način da institucije pribavljaju dokumentaciju po službenoj dužnosti.

"Zakonom je jasnije propisana nadležnost i uloga svih institucija RS u osnivanju i praćenju rada slobodnih zona, a Ministarstvo je određeno kao nadležni organ koji učestvuje u postupku osnivanja slobodne zone i vodi evidenciju o njenom broju i rezultatima poslovanja", naveli su u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS.

Dodali su da je Vlada Republike Srpske 9. decembra prošle godine donijela rješenje o davanju saglasnosti za područje slobodne zone Slobodna zona Trebinje i utvrđivanju opravdanosti njenog osnivanja.

"Takođe, Bratunac, Gradiška, Srebrenica, Šamac i nekoliko drugih jedinica lokalne samouprave pokazali su interes za osnivanje slobodnih zona i nalaze se u fazi pripreme dokumentacije. U stalnom kontaktu smo sa njima. Veliki potencijal imaju gradovi poput Gradiške, Bijeljine, Doboja i sve druge opštine sa dobrom saobraćajnom konekcijom, infrastrukturom, dostupnom radnom snagom i zainteresovanim kompanijama", objasnili su iz resornog ministarstva.

Istakli su da bi uspostavljanje i funkcionisanje slobodnih zona u RS uticalo na veći priliv domaćih i stranih investicija, više novih radnih mjesta, veća ulaganja u infrastrukturu, veći obim posla za kooperante iz domaće privrede, kao i stvaranje uslova za sticanje novih znanja i vještina domaće radne snage.

"Registrovane slobodne zone ostvaruju benefite na republičkom i na lokalnom nivou. To su oslobađanje od PDV-a, roba u slobodnoj zoni je oslobođena od plaćanja carina, a opštine ili gradovi mogu samostalno da daju posebne povlastice u skladu sa svojim nadležnostima, dok republički organi uprave mogu da ponude podsticaje koje i inače daju privrednicima", naglasili su iz ovog ministarstva.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, kazao je za "Nezavisne" da je prostorno-planskom dokumentacijom planirano da slobodna ekonomska zona u ovom gradu bude uz samu granicu sa Hrvatskom, kod novog mosta i carinskog terminala.

"Novi most i Gradiška su vrata Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Želja je da iskoristimo našu dobru poziciju i trend koji je prisutan u Evropskoj uniji, kao i njena znanja i tehnologije. Trenutno smo u odabiru konsultantske kuće koja će nas voditi kako bi se uspostavila slobodna zona", naveo je Adžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije