Privreda

Veliki interes za solarnu elektranu vrijednu 174 miliona maraka

Veliki interes za solarnu elektranu vrijednu 174 miliona maraka
Foto: Pixabay/mrganso | Veliki interes za solarnu elektranu vrijednu 174 miliona maraka

SOKOLAC – Milovan Bjelica, načelnik Sokoca, rekao je da se resornom ministarstvu već javljaju zainteresovani investitori za solarnu fotonaponsku elektrane procijenjene vrijednosti 174.381.800 KM.

Kako kaže oni već i preuzimaju tendersku dokumentaciju za dodjelu koncesije.

Podsjetio je da je Vlada RSe raspisala javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju, te da je to jedan od najvećih uspjeha ove lokalne zajednice u proteklih 11 godina zahvaljujući razumijevanju viših nivoa vlasti.

Bjelica je naglasio da se iz njegovih razgovora sa zainteresovanim investitorima iz zemalja EU, posebno iz Austrije i Njemačke, može zaključiti da će to biti najsavremeniji solarni park u Evropi, u kome će paneli biti na motorima koji apsorbuju više energije prateći kretanje Sunca, prenosi Srna.

Vlada Srpske raspisala je 22. septembra javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju solarne fotonaponske elektrane na području opštine Sokolac snage 100 megavata, procijenjene godišnje proizvodnje od 142 gigavatčasa i vrijednosti 174.381.800 KM.

Lokacija na kojoj je planirana izgradnja solarne elektrane nalazi se na području naselja Bjelosavljevići, sa lijeve strane magistralnog puta Podromanija-Rogatica, sedam kilometara od sjedišta opštine.

Jednokratna koncesiona naknada iznosi 871.909 KM, a naknada za korištenje se utvrđuje u iznosu od 0,0055 KM po proizvedenom kilovatčasu električne energije i biće priključena na postojeću elektroprenposnu mrežu izgradnjom priključnog dalekovoda.

Planirano je da solarna elektrana zauzme površinu od oko 137 hekatara u vlasništvu opštine, a ponuđač je dužan da izradi i uz ponudu dostavi studiju opravdanosti dodjele koncesije, sa elementima procjene zaštite životne sredine.

Koncesija se može dodojeliti na maksimalnih 50 godina računajući od dana zaključenja ugovora o koncesiji, navodi se u javnom pozivu Vlade Srpske, koja traži koncesionare.

Rok dostavljanja ponude je 30 dana.

Na vanrednoj sjednici Skupštine opštine Sokolac, koja je održana 19. septembra, jednoglasno je podržana odluka o zoning planu područja posebne namjene "Solarne elektrane Bjelosavljevići-Kula", nakon skoro dvije godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije