Privreda

Pratite nas na Google news

Veliki optimizam radnika "Dite"

Veliki optimizam radnika "Dite"
Veliki optimizam radnika "Dite"
Edin Skokić

TUZLA - Tuzlanska tvornica deterdženata "Dita" pripremila je proizvodne pogone i u ponedjeljak bi zvanično trebalo da krene s proizvodnjom.

Radnici tuzlanske "Dite" široj javnosti u posljednjih nekoliko godina bili su poznati po problemima koje imaju i stalnom učešću na protestima. Ovih dana proteste ispred raznih institucija odlučili su zamijeniti proizvodnjom.

Plan je da do sjednice Skupštine povjerilaca 30. juna na tržištu "osvanu" proizvodi tuzlanskog preduzeća, koji su minulih dana testirani. Proizvodnja će najprije početi u pogonu agresivnog deterdženta, a "Dita" će ponovo na tržište izbaciti bronho za odvodne cijevi i gril, koji se koristi za čišćenje rerni.

"Uključili smo mašine u pogonu agresivnih deterdženata, zamiješali sirovine i počeli izbacivati prve proizvode. U skladištu imamo već proizveden deterdžent za suđe fas, a uskoro ćemo započeti proizvodnju dobro poznatog brenda 3D", kaže Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata "Dite".

Nedžad Gavranović, šef prodaje, navodi kako će nedostajući repromaterijal obezbijediti slovenački partner, a on očekuje da će građani BiH početi kupovati proizvode "Dite".

"Samo kupovina naših proizvoda je garant opstanka preduzeća. Otkako na tržištu nema proizvoda 'Dite', odgovorno tvrdim kako su cijene počele divljati i kako je kvalitet u padu. Mi ćemo se na tržište vratiti najkvalitetnijim proizvodima. Nadamo se da će to kupci prepoznati", kaže Gavranović.

Radničke misli okrenute su ka pokretanju proizvodnje i Skupštini povjerilaca, a niko od njih oko tridesetak angažovanih nema potpisan ugovor s preduzećem.

"Nama je najvažnije da omasovimo proizvodnju i da pokažemo da 'Dita' može raditi. Očuvali smo fabriku u minule tri godine i nismo dozvolili da se iz nje iznese šraf", kaže Mehmedović.

Za odluku Skupštine povjerilaca radnici pretjerano ne strahuju, jer i njih oko 80 ima pravo glasa i oni su faktički u većini. Za sve one koji potražuju novac od preduzeća imaju samo jednu poruku:

"Od mrtve 'Dite' niko neće imati koristi. Pokrenimo proizvodnju, kupujmo domaće proizvode i nadajmo se svjetlijoj budućnosti", kaže Nedžad Gavranović.

Podsjetimo kako su radnici "Dite" protekle godine proveli na ulicama u gotovo svakodnevnim protestima, a nakon otvaranja stečajnog postupka pojavio se tračak nade za oživljavanje nekadašnjeg privrednog giganta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije