Privreda

Pratite nas na Google news

Veliki podsticaji malim preduzećima u Trebinju

Veliki podsticaji malim preduzećima u Trebinju
Foto: N.N. | Veliki podsticaji malim preduzećima u Trebinju
Vesna Duka

​TREBINJE - Trebinjski privrednici iz mikro, malih i srednjih preduzeća moći će dobiti po 100.000 evra bespovratnih sredstava po svakom dobro urađenom projektu koji se bude odnosio na povećanje konkurentnosti inovacijama u razvoju proizvoda ili usluga.

Ovo je zainteresovanim privrednicima Trebinja prezentovano na informativnom sastanku o dostavljanju prijedloga projekata na konkurs objavljen 28. novembra, u okviru projekta "EU4Business", koji do marta 2022. godine zajedno sprovode organizacije GIZ, ILO i UNDP.

Cjelokupan fond iznosi milion i po evra bespovratnih sredstava i dostupan je za projekte koji povećavaju konkurentnost mikro, malih i srednjih preduzeća, kroz inovacije u oblasti razvoja proizvoda ili usluga, te pretprodukciji, proizvodnji i postprodukciji. To praktično znači da sredstva mogu biti ostvarena kroz upotrebu opreme na višem tehnološkom nivou, uvođenje standarda i sertifikaciju, digitalizaciju i uvođenje e-poslovanja, obuku menadžmenta i radnika. Na ovaj poziv mogu aplicirati pravna lica iz BiH koja pripadaju kategoriji mikro, malih i srednjih preduzeća, s tim da projektne ideje moraju da se odnose na oblast metaloprerađivačke i mašinske industrija te drvoprerade. Preduzeća registrovana u sektorima plastike i elektroindustrije su prihvatljiva ukoliko sprovode projekte u metaloprerađivačkoj i mašinskoj industriji, a takođe i preduzeća koja posluju u oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija - ako kandiduju projekte u ciljanim sektorima.

Kako je navedeno u javnom pozivu, rezultati će se mjeriti povećanjem broja novih radnih mjesta, s posebnim naglaskom na žene i mlade, povećanjem izvoza i povećanjem broja inovacija kod podržanih preduzeća. Svi kvalifikovani učesnici javnog poziva treba da podnesu prijave najkasnije do ponedjeljka, 3. februara 2020, do 16 časova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije