Privreda

Velikoj Britaniji prijeti recesija

Velikoj Britaniji prijeti recesija
Foto: Pixabay | Velikoj Britaniji prijeti recesija
N.N.

Britanska središnja banka (BoE) podigla je ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, upozorivši na prijetnju recesije zbog visokih troškova života koji će smanjiti potrošnju kućanstava.

BoE je podigao ključne kamatne stope četvrti put od decembra, i to za četvrtinu postotnog boda, na jedan posto, najviši nivo od 2009. godine.

Inflacija je u martu dostigla sedam odsto, najvišu razinu u 30 godina, a pred kraj godine premašiće 10 posto zbog rasta cijena struje i plina za kućanstva, prognoziraju u središnjoj banci.

Potvrdili su prognozu prema kojoj bi britanska privreda ove godine trebala porasti 3,75 odsto, ali predviđaju pad aktivnosti u posljednja tri mjeseca, i to za jedan posto, jer će kućanstva zbog većih troškova smanjiti potrošnju.

Realni raspoloživi dohodak kućanstava trebao bi se ove godine smanjiti 1,75 odsto, najsnažnije od 2011. godine. 

U takvom okruženju banka u idućoj godini očekuje blagi pad ekonomske aktivnosti, za 0.25 odsto. Do sada su očekivali 1.25-postotni rast. 

U 2024. aktivnost bi prema njihovim najnovijim procjenama trebala porasti 0,25 posto, što je za tri četvrtine postotnog boda slabije nego što se očekivalo.

(Index)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije