Privreda

Vidović: Pomoć iz Kompenzacionog fonda zbog poremećaja na svjetskom tržištu

Vidović: Pomoć iz Kompenzacionog fonda zbog poremećaja na svjetskom tržištu
Foto: N.N. | Vidović: Pomoć iz Kompenzacionog fonda zbog poremećaja na svjetskom tržištu

BANJALUKA - Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je cilj Prijedloga zakona o izmjenama Uredbe sa zakonskom snagom o Kompenzacionom fondu Republike Srpske da se kroz ovaj fond pomogne privrednim subjektima i građanima u novonastaloj situaciji prouzrokovanoj poremećajima na svjetskom tržištu.

Obrazlažući ovaj prijedlog zakona, koji se u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmatra po hitnom postupku, Vidovićeva je rekla da se sredstvima iz Fonda žele obezbijediti određene količine hrane, energenata i drugih materijala potrebnih u određenim oblastima.

"Usvajajući budžet za 2022. godinu u ovaj fond planirali smo nešto ispod 100 miliona KM. Smatramo da to neće biti dovoljno i vjerovatno ćemo rebalansom ova sredstva uvećati s obzirom na okolnosti u kojima se nalaze određene privredne grade i svi građani Republike Srpske zbog visokog rasta cijena", rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da je Vlada Srpske već planirala da se rebalansom iz Kompenzacionog fonda izdvoje dodatna sredstva za poljoprivredu.

"Tako da bi ukupna sredstva za poljoprivreedu u 2022. bila oko 105 miliona KM. Planirali smo za privredu još dodatnih 40 miliona KM do kraja godine koji će sigurno biti izdvojeni iz budžeta i ovog fonda", rekla je Vidovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije