Privreda

Vidović: Postepeni privredni oporavak od polovine godine, potpuni u 2022.

Vidović: Postepeni privredni oporavak od polovine godine, potpuni u 2022.
Foto: N.N. | Vidović: Postepeni privredni oporavak od polovine godine, potpuni u 2022.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da će negativan uticaj virusa korona najvjerovatnije potrajati i u prvoj polovini ove godine, ali da nakon toga i sprovođenja vakcinacije stanovništva očekuje postepeni privredni oporavak, a potpuni u 2022.

Vidovićeva je u vezi sa ovogodišnjim budžetom od 3,795 milijardi KM rekla da su i dalje prioritet očuvanje funkcionisanja zdravstvenog sistema, privrede, radnih mjesta i redovnih isplata penzija, socijalnih i drugih davanja.

- Sve to će biti urađeno i građani ne treba da brinu. Privredi će na raspolaganju biti nešto više od 450 miliona KM, što direktno iz budžeta, što iz Kompenzacionog fonda i putem Garantnog programa. Takođe, nastojaćemo da pomognemo u saradnji sa određenim međunarodnim faktorima koji nude povoljne kredite za privredu - rekla je Vidovićeva u intervjuu Srni.

Ona je napomenula da je projektovani rast BDP-a Srpske u ovoj godini 2,6 odsto, ali da očekuje veći.

Vidovićeva ističe da već treba razmišljati o tome šta raditi na privrednom planu nakon pandemije.

- Moramo praviti koncepciju da privreda ima što veći rast i da se tada što više pokrene, da dođe do veće potrošnje, spoljnotrgovinske razmjene i proizvodnje. Dakle, cilj će biti jačanje privrede i zapošljavanje, naročito mladih u pokušaju da oni ne odlaze vani, već ostaju u Srpskoj - rekla je Vidovićeva.

Ona je rekla da se na prijedlog resornog ministarstva od početka ove godine smanjuju ili ukidaju određena neporeska davanja i takse, zbog čega će u budžetu biti manje 10 miliona KM.

- Taj novac će se, naravno, preliti u džepove privrednika i građana što nam je i bio cilj. Takođe, nastavićemo sa smanjenjima nefiskalnih davanja i krajem godine, nakon odgovarajućih analiza, krenućemo u proces rasterećenja rada, odnosno smanjenja poreza i doprinosa uz ideju da uvedemo i porez na dividendu - rekla je Vidovićeva.

Ona je rekla da je na tom planu bitno i sprovođenje Zakona o faktoringu koji će biti promovisan cijele ove godine jer je koristan za male privrednike i poslodavce u smislu bržeg, jeftinijeg i jednostavnijeg dolaska do obrtnih i sredstava za nabavku opreme.

- To će u velikoj mjeri doprinijeti likvidnosti privrede - rekla je Vidovićeva.

Ona je rekla da se pogotovo u kriznim situacijama mora raditi na većoj poreskoj disciplini jer kada privrednici redovno plaćaju obaveze društvo može da adekvatno reaguje i pomogne im i putem subvencija, što je rađeno u Srpskoj i biće.

"Ove godine namjeravamo da realizujemo lani planiran projekat nove fiskalizacije. Dakle, u martu ili u aprilu planiramo da se u parlamentu usvoje zakonska rješenja u vezi s tim i da se krene u njihovo sprovođenje. Želimo novi fiskalni sistem koji će otkloniti postojeće malverzacije i u okviru kojeg će se informacije o prihodu prenositi u Poresku upravu u realnom vremenu. Ovaj projekat dosta košta, ali sve to će ići na teret budžeta i privrednici neće ništa plaćati. Zadržaće fiskalne kase, samo će u njima biti drugi softver i imaća manje troškove za internet - navela je Vidovićeva.

Ona je rekla da do sada nije došlo do dogovora kada je riječ o novom kreditnom aranžmanu BiH sa MMF-om u visini 1,5 milijardi KM, jer Srpska ne prihvata stavke koje znače prenos nadležnosti sa njenog na nivo BiH.

- I dalje smo na stanovištu da to ne možemo prihvatiti ni na narednom sastanku sa ljudima iz MMF-a koji se očekuje početkom ovog mjeseca. Ako MMF bude insistirao na za nas spornim stavkama, aranžman sigurno neće biti potpisan - rekla je Vidovićeva.

Ona je istakla da je Srpska dala odgovarajuća rješenja na sve zahtjeve MMF-a koji se odnose na prenos nadležnosti, odnosno, da se to može odraditi i bez prenosa nadležnosti u skladu sa zakonima koji vrijede u BiH i Srpskoj.

Ona je, ne otkrivajući detalje, poručila da Srpska i bez MMF-ovog kredita ima izvore finansiranja i da je našla izvore potencijalnog zaduživanja.

Vidovićeva je rekla da je tačno da se Srpska ove godine planira zadužiti 845 miliona KM, ali da Republika istovremeno vraća 576 miliona.

- To znači da je naše neto zaduženje oko 270 miliona - navela je Vidovićeva.

Ona je rekla na tom planu da nije dobro iznositi netačne informacije o navodnoj prezaduženosti Srpske, kako to radi opozicija.

- Srpska uopšte nije pred bankrotom i još je jedna od najmanje zaduženih zemalja u regionu. Srpska je bila najzaduženija 2005. godine ili 59,2 odsto BDP-a kada je sadašnja opozicija bila na vlasti a nije bilo ni pandemije niti ekonomske krize. S druge strane, na kraju ove godine, sa pomenutim zaduženjem od 845 miliona KM, Srpska će biti zadužena 46,2 odsto - rekla je Vidovićeva.

Ona je ocijenila da je protekla godina u Srpskoj zbog pandemije bila vrlo teška, izazovna i nepredvidiva, ali da je jako uspješno završena s obzirom na to da je budžet bio stabilan i likvidan, te je obezbijeđeno je funkcionisanje zdravstvenog sistema i liječenje ljudi od virusa.

Vidovićeva je rekla i da se sprovođenjem brojnih i korisnih mjera, te znatnim ulaganjima u saradnji sa privrednicima i socijalnim partnerima, uspjelo kada je riječ o pomoći privredi i održavanju postojećeg broja radnih mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije