Privreda

Vidović: Prihodi u budžetu RS biće manji za 238,7 miliona KM

Vidović: Prihodi u budžetu RS biće manji za 238,7 miliona KM
Foto: N.N. | Vidović: Prihodi u budžetu RS biće manji za 238,7 miliona KM

BANJALUKA - Prihodi u budžetu RS planirani za ovu godinu biće manji, prema našim projekcijama, za 238,7 miliona KM.

Saopštila je to danas nakon sjednice Vlade RS Zora Vidović, ministarka finansija RS.

Ona je dodala da će po svim stavkama prihoda biti smanjenje, te da je na bazi smanjenja korigovan budžet.

"S obzirom na epidemiju koja nas je snašla morali smo da ove godine izvršimo rebalans budžeta mnogo ranije, nego što inače radimo rebalans. U normalno vrijeme radili bi ga tamo vjerovatno u jesen, ali se sada čitav budžet mora prepakovati. Do sada su od polovine marta do danas smanjeni prihodi za 140 miliona KM. Okvir budžeta u ovom rebalansu je povećan za 188 miliona KM. Okviru budžeta po rebalansu iznosi tri milijarde 613 miliona KM, a predvidjeli smo ga budžetom za ovu godinu tri milijarde i 425 miliona ", dodala je ona i istakla da u ovom momentu smatraju da će ove godine biti zabilježen deficit od 412 miliona KM.

Rekla je da su u skladu sa smanjenjem prihoda smanjeni i troškovi, te su troškovi na ličnim prihodima smanjeni za jedan milion i 700.000 KM.

Govoreći o konsolidovanom izvještaju budžeta za 2019. godinu ona ja kazala da je u toj godini budžet ostvario suficit od 77,7 miliona KM, a konsolidovani suficit iznosio je 30 miliona.

"Prvi put RS je imala konsolidovani suficit, često on bude negativan, ali on je već nekoliko godina bio pozitivan. Jako su bili pozitivni trendovi, imali smo 75,1 posto pokrivenost uvoza izvoza. Imali smo 272.000 radnika, naviše otkad postoji RS. Imali smo povećanje plata za pet odsto i penzija za četiri odsto", kazala je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, da bi RS sve uspjela da isfinansira skupštini je predložena izmjena Odluke o dugoročnom zaduženju.

"Prema budžetu za 2020. godinu Odluka o zaduženju je iznosila 315 miliona, a nova odluka iznosi 678 miliona KM", kazala je ona.

Svim pravnim subjektima u RS koji su radili do 12. maja biće plaćeni dopirinosi na plate kao i u martu, a za one koji i dalje ne rade biće uplaćene minimalne plate sa porezima i doprinosima, kao u aprilu.

Vidovićeva je objasnila da je donesena uredba sa zakonskom snagom, predložena predsjednici RS da potpiše, a odnosi se na obaveze koje je vlada preuzela prema privrednicima.

Takođe, Vlada RS donijela je uredbu o formiranju kompenzacionog fonda, pravnog nasljednika Fonda solidarnosti.

"Htjeli smo da formiramo fond u cilju sprječavanja štetnog uticaja virusa, da bi se tačno mogla voditi evidencija i znati koliko je sredstava skupljeno, koliko isplaćeno i za koje svrhe. To će biti fond isključivo za te potrebe", objasnila je ona.

Iz budžeta će prema fondu biti isplaćen 151 milion KM.

Ona je rekla da Vlada još nije razmatrala pomoć medijima ali da ona lično smatra da mediji trebaju dobiti pomoć, jer su u pandemiji odradili težak i odgovoran posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije