Privreda

Vidović: Vlada Srpske će pomoći izgradnju vodovoda u Srpcu

Vidović: Vlada Srpske će pomoći izgradnju vodovoda u Srpcu
Foto: Arhiva | Vidović: Vlada Srpske će pomoći izgradnju vodovoda u Srpcu

SRBAC - Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da će Vlada Srpske u narednom periodu finansijski pomoći izgradnju lokalnog vodovoda do fabrike "Perutnina Ptuj S" i dijela opštine Srbac.

Vidovićeva je, nakon što je sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem posjetila ovaj pogon u Srpcu, novinarima rekla da je ova fabrika suočena s problemom vodosnabdijevanja, kao i dio opštine Srbac.

"Ovdje imamo problem lokalnog nivoa s vodovodom jer često pucaju cijevi. Rad ove fabrike je nezamisliv bez adekvatnog vodosnabdijevanja", rekla je Vidovićeva.

Vidovićeva je naglasila da je "Perutnina Ptuj S" najveći proizvodni kapacitet u prehrambenoj industriji u Republici Srpskoj i BiH, koji ima veliki broj zaposlenih i angažuje veliki broj kooperanata.

Ona je rekla da će Vlada Republike Srpske zbog virusa korona do kraja godine predložiti mjere za otkup svih proizvoda u poljoprivrednom sektoru u Srpskoj.

"Pomoći ćemo našim prerađivačima da otkupe voće, povrće, žitarice i meso", istakla je Vidovićeva i naglasila da je akcenat na zaštiti domaće proizvodnje i otkupu domaćih proizvoda.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević rekao je da je za ovu lokalnu zajednicu važna izgradnja vodovodne mreže do "Perutnine Ptuj S" i dijela opštine Srbac.

Dragosavljević je rekao da je u ovoj fabrici u završnoj fazi novi prečistač otpadnih voda, koji je neophodan u njenom radu.

On je rekao da ohrabruju izjave ministara Pašalić i Vidovićev da je Vlada Republike Srpske spremna da pomogne proširenje proizvodnih kapaciteta u ovoj fabrici i podrži infrastrukturne projekte u Srpcu, poput vodovodne mreže.

Rukovodilac proizvodnje u "Perutnini Ptuj S" Velibor Popović izrazio je očekivanje da bi do kraja avgusta trebalo da bude riješeno pitanje dobijanja dozvole ove fabrike za izvoz mesa u zemlje EU.

Popović je rekao da treba otkloniti neke administrativne i tehničke barijere u tom pogledu, kako bi do kraja avgusta ova dozvola mogla biti dobijena.

On je naglasio da je ove godine oko 4,3 miliona KM investirano u proizvodne pogone ove fabrike i da se trenutno radi na prečistaču otpadnih voda u ovom pogonu.

"Spremni smo da u idućoj godini naše proizvode plasiramo na tržište EU", istakao je Popović.

Popović je rekao da se životinjski otpad iz ovog pogona izvozi u Srbiju, u Bačku Topolu, a da bi dobijanjem dozvole za izvoz mesa u EU, taj otpad bio izvožen u Hrvatsku, kao što je to bio slučaj prije nego je ta zemlja postala član EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije