Privreda

Vidovićeva: Stanje privrede ohrabruje, dug put do oporavka

Vidovićeva: Stanje privrede ohrabruje, dug put do oporavka
Foto: N.N. | Vidovićeva: Stanje privrede ohrabruje, dug put do oporavka

BANJALUKA - Dug je put do konačnog oporavka, ali je stanje privrede kojem svjedočimo ohrabrujuće i vraća vjeru i nadu da će se Republika Srpska vratiti na nivo razvoja koji je prethodio pandemiji i prije očekivanog, izjavila je danas Zora Vidović, ministarka finansija Republike Srpske.

Ona je u Tesliću, na 15. Simpozijumu o korporativnom upravljanju, kazala da su zdravstveni razlozi bili glavni okidač za najveći i najbrži ekonomski pad u istoriji čovječanstva, te da je Vlada Republike Srpske intervenisala adekvatnim, pravovremenim i ciljanim mjerama, čime su ublažene posljedice po ekonomiju koja je trenutno u fazi oporavka.

U uvodnom obraćanju na Simpozijumu u okviru teme "Promjene malih ekonomija u razvoju i uslovima pandemije", ona je navela da je pandemija pokazala da države moraju imati aktivnu ulogu u regulisanju privrednih tokova, te da nije dobro prepustiti sve nevidljivoj ruci tržišta.

"Ponovo su se potvrdili značaj i efekti koje ima javna potrošnja i javni radovi, posebno u uslovima kada dolazi do stagnacije ili stagflacije privatne potrošnje i generalno recesije privrede", izjavila je Vidovićeva i navela da se preispituju i mijenjaju teorije javnog zajma i opravdanosti zaduživanja s ciljem podsticanja potrošnje i održavanja privredne aktivnosti.

Ona je dodala da je pandemija ukazala na slabosti, ali i na šanse, koje Republika Srpska može iskoristiti, navodeći da je prednost Republike Srpske u povoljnoj geografskoj lokaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije