Privreda

Vina iz Trebinja oduševila na prestižnom Merano Wine festivalu

Vina iz Trebinja oduševila na prestižnom Merano Wine festivalu
Foto: N.N. | Vina iz Trebinja oduševila na prestižnom Merano Wine festivalu u Italiji

Rame uz rame s najboljim evropskim vinskim regijama, Hercegovina se predstavila na uglednom Merano Wine Festivalu u Italiji.

Već 30 godinu zaredom na nekoliko dana u novembru Merano postaje vinski centar svijeta, a ovaj put i naša zemlja imala je svog predstavnika. Riječ je o Podrumima Vukoje 1982 iz Trebinja, čiji vlasnici su dobili pozivnicu da predstave svoja najbolja vina zajedno s najpoznatijim svjetskim vinarijama, kakve su francuske Maison Champagne, Drappier, Rolly Gassmann i Joseph Perrier, italijanske Antinori, Ornellaia, Cantina Terlan, Capanelle, austrijska Sepp Moser...

O kakvom priznanju se radi govori podatak da je Merano Wine Festival u Italiji zatvorenog tipa kada su u pitanju izlagači, odnosno, vinarije učestvuju samo po pozivu.

"Sigurno da je ovo veliki uspjeh za Podrume Vukoje 1982, a i za čitavo vinarstvo naše zemlje, jer smo bili jedina vinarija iz regiona. Na ovom festivalu, koji se smatra najprestižnijim festivalom u Evropi i koji smatraju ocem svih vinskih festivala, dobili smo specijalnu pozivnicu. Na njemu učestvuju samo najbolje vinarije i pozivnog je tipa. Ne može se učestvovati ni na jedan drugi način, nego da te odabere specijalni žiri sastavljen od najboljih somelijera Italije, koji odlučuju da li će neko dobiti pozivnicu", kaže Radovan Vukoje, vlasnik  Podruma Vukoje 1982.

Kako naglašava, samo učešće je veliki uspjeh, a sve je dodatno začinio uspjeh vina vranac rezerva 2015.

"Ovaj vranac je dobio najveće ocjene od degustatora i somelijera, a još tri naša vina su bila prisutna - selekcija bijela 2016, selekcija crvena 2013 i žilavka iz 2020. godine. Smatramo da je učešće na ovom festivalu velika priča za bosanskohercegovačko vinarstvo. Uvršteni smo na kartu s najboljim svjetskim vinarijama i velesilama kao što su Francuska, Italija, Španija... Nama je bitno da su autohtone sorte VEOMA visoko ocijenjene", kaže Vukoje.

Za Podrume Vukoje 1982 godina na izmaku je bila izuzetno uspješna.

"Sve je nekako počelo u Americi, gdje smo na jednom prestižnom festivalu osvojili četiri zlatne medalje. Prema svim pokazateljima 2021. je jedna od boljih godina što se tiče berbe, ali i rezultata.  Nakon pandemijske 2020. godine, koja je bila teška, tržište se oporavilo na svim kontinentima gdje radimo i sve se vraća u normalu. Ove godine napunit ćemo oko 170.000 boca kvalitetnog vina. Mi smo proizvođač koji se bazira na vrhunskim vinima, a to postižemo i zbog činjenice da pravimo samo od grožđa iz svojih vinograda i na taj način kontrolišemo i primarnu sirovinu od koje dobijamo odličan finalni proizvod", zaključuje vlasnik Podruma Vukoje 1982.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije