Privreda

Pratite nas na Google news

Vinariji "Vukoje" prestižno priznanje

Vinariji "Vukoje" prestižno priznanje
Foto: N.N. | Vinariji "Vukoje" prestižno priznanje
Vesna Duka

TREBINJE - Trebinjska vinarija "Podrumi Vukoje 1982" proglašena je najboljom vinarijom u vinskom turizmu iz Bosne i Hercegovine, na tradicionalnoj, osmoj manifestaciji "Bijeli grozd", koja se, u susret "VINOcomu", međunarodnom festivalu vina i kulinarstva, održava u Zagrebu, u hotelu "Esplenada".

Osim "Podruma Vukoje", najbolja u Hrvatskoj u vinskom turizmu je Vinarija "Bibich" Plastovo, najbolja u Sloveniji u vinskom turizmu je Vinarija "Istenič" iz Bizeljskog, najbolja u Srbiji je Vinarija "Erdevik" iz Erdevika, najbolja u Crnoj Gori je Vinarija "Kopitović" Brčeli, a najbolja u Makedoniji Vinarija "Chateau Kamnik" Skoplje.

Svečanosti u dvorani The Club hotela "Esplanade" prisustvovali su brojni gosti, koji su se podsjetili da je nagradu "Bijeli grozd" 2012. godine utemeljilo Udruženje za kulturu stola G.E.T., koje se bavi promocijom eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma i čiji osnivači Silvija Munda i Tomislav Stiplošek više od deset godina medijski prate eno-gastro scenu regije.

Danas "Bijeli grozd" pokriva države regije, pa se nekoliko mjeseci kasnije dodjeljuje i "Regional Trophy" nagrada, prema glasovima publike iz cijele regije.

"Prodaja na vlastitom pragu postala je prioritet vinara, vinski podrumi postali su sastavni dio turističke ponude i veliki faktor turizma uopšte, zbog čega je misija ovog projekta istaći one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im podsticaj za nastavak, a svima ostalima dati podsticaj za dodatni trud i razvoj kvaliteta sveukupne ponude", rečeno je na festivalu.

Dodijeljena je i nagrada "Dobar start" za vinarije koje su nedavno uvele turističku ponudu, a uručena je vinariji "Magistra" iz Erduta, dok je posebno priznanje za izuzetan doprinos u razvoju vinske kulture dobila "Vinska Klet Kurtalj" iz Zagreba, a posebno priznanje za izuzetan doprinos u promovisanju vinskog turizma otišlo je Željku Garmazu.

Posebno priznanje za životno djelo, za izuzetan doprinos u razvoju vinarstva i vinske kulture ove godine dobio je Ivan Enjingi, najbolja vinarija u bregovitoj Hrvatskoj je Vinarija "Kolarić" Hrastje Plešivičko, u južnoj Dalmaciji Vinarija "Rizman" Slano (vinogorje Komarna), u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji Vinarija "Bibich" Plastovo, u Istri i Kvarneru Vinarija "Roxanich" Motovun, u Slavoniji i Podunavlju Vinarija "Galić" Kutjevo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije