Privreda

Virus ispraznio autobuse, prevoznici čuvaju linije

Virus ispraznio autobuse, prevoznici čuvaju linije
Foto: N.N. | Virus ispraznio autobuse, prevoznici čuvaju linije

DOBOJ - Virus korona ispraznio je autobuse dobojskih prevoznika, koji se žale da i pored toga što voze simboličan broj putnika, moraju svaki dan da izlaze na drumove kako bi sačuvali linije koje imaju.

"Naši autobusi su na gradskim i prigradskim linijima, i krenuli smo samo sa po jednom linijom za Beograd i Novi Sad. Tu smo isto naišli na mali odziv putnika, ne znam iz kojeg razloga, da li se putnici plaše, a imamo i problem da po odluci štabova u Srbiji i RS radimo sa 50 odsto mjesta. Ali, moramo da vozimo zbog linija, jer ukoliko se ne održavaju, ministarstva mogu da pokrenu postupak oduzimanja, tako da ne znam šta će se dešavati, ali mi smo zaista u jako teškoj situaciji", požalio se Ratko Močić, direktor "Bosnaexpresa".

On navodi da su autobusi te prevozničke firme bili parkirani od 11. marta do 11. maja, te kazao da od lokalne vlasti, ali i nadležnih institucija očekuje pomoć kako bi nastavili da građanima pružaju svoje usluge.

"Branša je totalno ugrožena. Što se tiče grada, istina je da su subvencionirali prevoz đaka, a sada opet očekujemo potez koji će na neki način pomoći prevoznicima da koliko-toliko održavaju linije. Ako ništa drugo, bar jutarnje i popodnevne linije s predgrađem", navodi Močić.

Prevoznici trpe veliku štetu zato što se njihov prihod bazira na prevozu učenika, kaže gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, te podsjeća da je lokalna vlast svoje obaveze prema njima u tom pogledu ispunila.

"Sada je raspust, a učenici nisu išli u školu tri mjeseca. Grad je subvencionisao prevoz za 1.054 učenika. Obavezali smo se da ćemo to redovno mjesečno da plaćamo svim prevoznicima, i grad je tu svoju obavezu izvršio. I to je jedan vid pomoći kako bismo sačuvali i očuvali gradski saobraćaj", navodi Jerinić, te dodaje da štetu zbog korone trpe i građevinske firme, jer je pala prodaja stanova.

O svojim problemima građevinske firme nisu govorile nakon sjednice Privrednog savjeta, ali je o svom poslovanju progovorila Rankica Panić, vlasnica tekstilne fabrike "Premier".

"Situacija je zaista teška, ali kako je teška privrednicima, tako je teška i radnicima, jer su svi radnici kreditno zaduženi i oni strepe svaki dan šta će biti. Mi smo radili sve vrijeme, na sreću imali smo i poslove koje smo dobili, pravili smo maske i mantile za jednokratnu upotrebu. Međutim i to je sada stalo, za tu vrstu poslova nemamo narudžbi. Imamo narudžbi što se tiče tih jednokratnih mantila, međutim ne možemo da dođemo do materijala, jer se dobija iz Kine, Austrije, Italije, tako da ga je jako teško nabaviti", kazala je Panićeva.

Pad privredne djelatnosti odražava se i na stanje u gradskoj kasi, pa su tako poreski prihodi manji za 30 procenata, dok su neporeski na nivou prošle godine, a danas uplaćena tranša Fonda solidarnosti je dobrodošla.

"Ta tranša je taman toliko koliko je otprilike bio pad poreskih prihoda, i sigurno je to jedna od najboljih, i dobrih odluka Vlade RS da se raspodijeli shodno kriterijumima kako se raspoređuje PDV, tako da je grad Doboj dobio iznos od 1.875.000 KM", pojasnio je gradonačelnik Jerinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije