Privreda

Visa i Mastercard pristali na poravnanje od 30 milijardi dolara

Visa i Mastercard pristali na poravnanje od 30 milijardi dolara
Foto: Pixabay/Ilustracija | Visa i Mastercard pristali na poravnanje od 30 milijardi dolara

Dvije najveće svjetske mreže platnih kartica, Visa i Mastercard, kao i banke koje izdaju kartice kod njih, dogovorile su se da riješe višedecenijski antimonopolski slučaj pokrenut od strane trgovaca.

Nagodba bi trebalo da dovede do smanjenja naknade koje trgovci plaćaju kada kupci kupuju koristeći Visa ili Mastercard za 30 milijardi dolara tokom pet godina, navodi se u saopštenju za javnost u kojem je najavljena nagodba.

Bloomberg ocjenjuje da je u pitanju jedan od najznačajnijih antimonopolskih nagodbi ikada, pravna borba koja traje skoro dvije decenije.

Ugovor, koji podliježe sudskom odobrenju, takođe bi omogućio trgovcima da dodatno naplaćuju potrošačima pri naplati za korištenje Visa ili Mastercard kreditnih kartica i koriste taktiku određivanja cijena kako bi usmjerili kupce na kartice s nižim troškovima, navodi se u saopštenju advokata koji zastupaju trgovce.

“Ovim sporazumom se postiže naš cilj eliminacije ograničenja protiv konkurencije i pružanja trenutnih i značajnih ušteda svim američkim trgovcima, malim i velikim”, rekao je Robert Eisler, glavni savjetnik tužioca u izjavi.

Pravna borba oko naknada za korišćenje kreditnih kartica datira najmanje od 2005. godine – prije nego što su Visa i Mastercard odvojene od banaka koje su ih posjedovale i postale posebne kompanije kojima se trguje na berzi.

Naknade, poznate i kao razmjena, ključni su pokretač profita za banke koje izdaju kartice i primarni su mehanizam koji se koristi za finansiranje popularnih programa nagrađivanja.

Posljednjih godina, trgovci su se sve glasnije protivili ovim naknadama, koje obično iznose oko 2% kupovine i ukupno su ih prošle godine koštale više od 100 milijardi dolara. Dok Visa i Mastercard određuju nivo ovih naknada, banke su te koje izdaju kartice te zapravo prikupljaju većinu tog prihoda.

To znači da će banke koje izdaju kartice uz Visa i Mastercard, vjerovatno dobiti udarac ovim ustupcima. JPMorgan, najveća američka banka, prikupila je 31 milijardu dolara prihoda od razmjene i obrade transakcija prošle godine, što je dovelo do ukupnog kartičarskog prihoda od 4,8 milijardi dolara nakon što je uračunala nagrade klijentima, plaćanja partnerskim kompanijama i druge troškove.

Uslovi poravnanja Kao dio nagodbe, Visa i Mastercard saglasili su se da smanje naknade koje naplaćuju svakom trgovcu za najmanje 4 bazna poena za najmanje tri godine, rekli su advokati trgovaca.

I, za period od pet godina, prosječna naknada za korištenje u cijelom sistemu za obje mreže mora biti najmanje 7 baznih poena ispod trenutnog prosjeka, što podliježe odobrenju od strane nezavisnog revizora.

Prodavci će sada moći da naplaćuju ​​potrošačima korišćenje Visa ili Mastercard kartice i moći će prilagoditi svoje cijene na osnovu troškova prihvatanja različitih kreditnih kartica, prenosi Investitor.me..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije