Privreda

Više od 300 radnika tuzlanskog "Intrala" privremeno ide na biro

Više od 300 radnika tuzlanskog "Intrala" privremeno ide na biro
Foto: N.N. | Više od 300 radnika tuzlanskog "Intrala" privremeno ide na biro

TUZLA Zbog teške situacije u oblasti obućarstva izazvane pandemijom virusa korona više od 300 radnika firme "Intral BH" u Tuzli ostaje privremeno bez posla. Ovu odluku donijeli su vlasnici firme jer su se našli pred brojnim problemima.

Grana obućarstva u BiH funkcioniše mahom na principu lohn poslova gdje se pružaju samo usluge rada. Tokom pandemije obućarstvo se našlo u nezavidnom položaju zbog globalnog pada ekonomije pa tako i "Intral BH". Potrošačka snaga je oslabljena, prodaja obuće se smanjila u maloprodajnim objektima i to je stvorilo zalihe tekuće sezone. Te zalihe su napravile problem kod novih isporuka prije nekoliko mjeseci. Odatle je 30 radnika prešlo u pogon u Tuzli. Međutim, sada se i taj pogon privremeno zatvara.

"Od kupca smo dobili informaciju da su ranije planirane narudžbe otkazane. Drugi kupac je smanjio količinu za 60 odsto. Vlasnici su donijeli odluku da se radnici pošalju na Zavod za zapošljavanje i da se, nakon kraće pauze, vrate na posao", pojasnio je Alija Šehović, direktor "Intrala", te dodao da se ova firma neće zatvoriti, već samo pravi dužu pauzu.

"Intralovi" poslovni partneri su nagovijestili da će materijali početi dolaziti u drugoj polovini oktobra i tada će se radnici postepeno vraćati na posao.

"Hoće li to biti dio radnika u tom periodu ili u punom kapacitetu, ovisi o količini materijala koji će dolaziti, ali i o aktivnostima, dogovorima i pregovorima vlasnika sa drugim potencijalnim kupcima koji mogu uskočiti", rekao je Šehović.

Na biro će i radnica Rezefina Buljubašić, koja u "Intralu" radi 12 godina. Ona kaže da joj je žao što ostaje bez posla i prihoda, ali i da je svjesna da nije jedina.

"Još smo u šoku i nismo u potpunosti svjesni situacije, jer ovo je jedini izvor prihoda za mnoge od nas ovdje. Ali nismo mi uzrok, i nije naš direktor, već svjetsko tržište. Obuća ne ide, svjesni smo toga. Žao nam je, jer smo radili u najtežim trenucima, borili se, mislili da ćemo se izvući, ali nismo, kao ni mnogi što nisu", ispričala je ova radnica i dodala da se nada brzom povratku na posao jer im je vlasnik tako obećao.

Firma "Intral" inače je 2018. godine za 3,5 miliona KM kupila nekada poznatu Fabriku obuće "Aida", koja je 2016. godine otišla u stečaj, a radnici na biro. I prije zvanične kupovine, "Intral" je već ušao u "Aidine" pogone i obnovio proizvodnju.

"Intral" je inače bio saradnik daleko poznatije "Aide". Nakon kupovine, zaposleni su novi radnici, a i dio starih je imao priliku da aplicira za radno mjesto.

U firmi su se proizvodile  papuče, sandale, cipele i čizme, a rađeni su gotovi i polugotovi proizvodi. Obuća je išla za izvoz za tržište Evrope, a prošle godine ostvarena je i saradnja sa američkim tržištem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije