Privreda

Više od 80 odsto vaučera utrošeno u banjama

Više od 80 odsto vaučera utrošeno u banjama
Foto: N.N. | Više od 80 odsto vaučera utrošeno u banjama

BANJALUKA - Pomoćnik ministra trgovine i turizima Republike Srpske Predrag Tešić izjavio je da je do danas, u trećem ciklusu podjele turističkih vaučera koji traje od juna do oktobra, plasirano više od 13.000 vaučera, a više od 80 odsto ih je potrošeno u banjama.

"To je i pohvalno, jer smatram da je kod nas banjski turizam najreprezentativniji, a dolaskom zimskih dana, i u ovim jesenjim tu su posjete mjestima koji su naši turistički brendovi", rekao je Tešić novinarima u Banjaluci.

Tokom prezentacije turističkih potencijala Banjaluke i Republike Srpske, kojem prisustvuje 30 turističkih organizacija iz zemalja regiona, on je naveo da je ukupno plasirano više od 50.000 vaučera i da je to velika pomoć turističkoj djelatnosti da se da se prevaziđu teški periodi koje su uzrokovala pandemija virusa korona i njene posljedice, te inflacija prisutna u ovom trenutku.

Goran Račić, predsjednik Područne Privredne komore Banjaluka koja je jedan od organizatora ovog skupa rekao je da Republika Srpska i grad Banjaluka imaju šta da ponude turistima, kao i da je turistička ponuda danas mnogo bolja nego ranije.

"Srpska gradi mrežu auto-puteva i samim tim je mnogo bliža regionu, a Banjaluka je sada sa nekoliko desetina avio-letova između ključnih evropskih destinacija približila svoje potencijale EU", naveo je Račić.

Prema njegovim riječima ovaj skup je prilika da se turističkim agencijama iz regiona predstave turistička ponuda Banjaluke i Republike Srpske, kao i za međusobne kontakte turoperatera.

Savjetnik gradonačelnika Banjaluke Milada Šukalo rekla je da je aktuelna gradska administracija prepoznala turizam kao značajan privredni faktor i mogućnost da se grad razvija kao atraktivna turistička destinacija.

Ona je navela da su u tom kontekstu prvi put u linijama gradskih subvencija upućeni javni pozivi turističkim agencijama i ostalim vidovima turističke djelatnosti da apliciraju sa projektima i biznis planovima za razvoj receptivnog turizma, dodajući da je u Banjaluci neophodno izgraditi i kongresni hotel sa više stotina mjesta.

Asid Hoti iz albanske agencije "Inturs" rekao je da je ovo prilika da se napravi što veća i bogatija međusobna turistička ponuda.

Na ovom skupu su, osim domaćih, učestvovali i turoperateri iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Osim banjalučke Područne Privredne komore, organizatori su i Turistička organizacija Republike Srpske, banjalučka Turistička organizacija, Turistička agencija "Unis turs", te hoteli "Meriot" i "Bosna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije