Privreda

Višemilionski projekt za kargo saobraćaj na Tuzlanskom aerodromu

Višemilionski projekt za kargo saobraćaj na Tuzlanskom aerodromu
Foto: screenshot | Višemilionski projekt za kargo saobraćaj na Tuzlanskom aerodromu
N.N.

Sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za pola ove godine prevezene su 372.000 putnika, a cilj je da do kraja 2018. broj poraste na 570.000, uz moguće povećanje ovog plana za 20 odsto.

U toku su i radovi na izgradnji novog putničkog terminala, čiji se završetak očekuje do kraja septembra, a planovi o razvoju kargo saobraćaja prisutni su već duže vrijeme.

Upravo taj segment posebno je interesirao predstavnike kineske državne građevinske korporacije koji su mamac za investiciju prepoznali još na prošlosedmičnom sastanku u Vladi Tuzlanskog kantona (TK).

"Danas smo prezentirali Aerodrom i planove, a i oni su predstavili svoju kompaniju. Zainteresovani su za građevinske radove, a to je kargo centar, klaonice i farme. Projekt bi koštao 500 miliona američkih dolara, pola cifre bi otišlo na građevinske radove", kazao je ministar za saobraćaj, trgovinu i turizam TK Mirsad Gluhić.

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović je kazao da su gostima prezentirali projekt izvoza halal svježeg mesa na područje Turske i Bliskog istoka.

"Iskazali smo sve potrebe i oni su pokazali interesiranje što se tiče izgradnje farme i klaonice u okolini Aerodroma, gdje bi se uzgajala stoka i klala, da bi bili u poziciji da izvozimo to meso", rekao je Karasalihović.

Navodi da bi svježe zaklano meso bilo moguće u roku od pet sati dopremiti u bilo koji dio Evrope i Bliskog istoka.

Kineska delegacija ponudila je ovom prilikom domaćinima i otvaranje linije prema Kini.

"Naš je cilj da povežemo ovaj grad s drugim destinacijama u svijetu. Mi smo danas vidjeli da se širi broj putnika i zainteresirani smo da povežemo ovo mjesto s drugim aviokompanijama" istakao je marketing-menadžer ''China state construction energ.corp.LTD'' Zuo Bin.

Kada je riječ o građevinskim radovima, s kineskim predstavnicima je dogovoreno da se u narednom periodu uđe u još intenzivnije razgovore.

U sve ovo će biti uključene Vlada Federacije BiH, Vlada TK i Kantonalna skupština.

(vijesti.ba)

Video

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije