Privreda

Višković: Budžet stabilan, investicije prema planu

Višković: Budžet stabilan, investicije prema planu
Foto: N.N. | Višković: Budžet stabilan, investicije prema planu

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je budžet Srpske stabilan, da se investicioni ciklus u ovoj godini odvija prema planiranoj dinamici, te da je programom rada Narodne skupštine planirano da u redovnoj proceduri u prvoj polovini decembra bude usvojen republički budžet za iduću godinu.

- U proteklih devet mjeseci imali smo pad prihoda u budžetu Republike Srpske manje od šest odsto ili oko 105 miliona KM, od čega je oko 90 miliona KM iz indirektnih poreza - rekao je Višković.

On je naveo da će morati da bude urađen još jedan rebalans budžeta zbog toga što je u postojećem rebalansu bio predviđen oko 151 milion KM za pomoć privredi, zdravstvenom sektoru, a do danas je to prekoračeno za oko 30 miliona KM.

- Zbog toga moramo izvršiti rebalans da bi to bilo pokriveno u skladu sa zakonima o finansijskom poslovanju - pojasnio je Višković.

Prema njegovim riječima, planirano je da u redovnoj proceduri, kako je predviđeno programom rada Narodne skupštine Republike Srpske, u prvoj polovini decembra bude usvojen budžet Srpske za 2021. godinu.

Govoreći o realizaciji Garantnog programa u Republici Srpskoj, Višković je naveo da je Srpska prva u okruženju Garantni fond stavila na uslugu privrednim subjektima.

- Već se krenulo sa izdavanjem prvih garancija preko poslovnih banaka. U ovom momentu imamo potpisane ugovore sa više od 10 banaka i sa dvije mikrokreditne organizacije - rekao je Višković za ATV.

Navodeći da Srpska garantuje sa 70 odsto garancije za sredstva koja povuče privredni subjekat, Višković je rekao da to u ovom momentu iznosi oko 238 miliona KM, što je značajna pomoć privrednim subjektima da prebrode tekuće probleme likvidnosti, nabavke sirovina i što ih opterećuje u radu.

On je rekao da se investicioni ciklus koji je planiran u 2020. godini iz budžeta Republike Srpske i lokalnih zajednica odvija prema planiranoj dinamici, podsjetivši da je Vlada Srpske krajem juna od aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom više od 30 miliona KM doznačila lokalnim zajednicama.

- Imam informaciju da su lokalne zajednice tim sredstvima popeglale svoje budžete u odnosu na gubitke koje su imale zbog epidemije virusa korona i imale budžetsko punjenje kao da nije bilo virusa - istakao je Višković.

Govoreći o mogućnosti novog kreditnog aranžmana sa MMF-om, Višković je naveo da će Vlada Republike Srpske narednih dana imati pregovore sa predstavnicima MMF-a za zapadni Balkan i BiH, te da sve zavisi od toga šta će ta misija očekivati od BiH i Srpske.

- Očekujemo u decembru da imamo uslove i ukoliko budu povoljni po Republiku Srpsku mi ćemo ući u taj kreditni aranžman. Možemo razgovarati o temi reforme javne uprave ili javnih preduzeća, ali ne i o onome što uništava suverenitet Republike Srpske - napomenuo je Višković.

Komentarišući situaciju u Vladi Republike Srpske nakon odluke Predsjedništva DNS-a da napusti vladajuću koaliciju u Srpskoj, Višković je rekao da ne bi trebala biti ugrožena pozicija ministara iz DNS-a ukoliko opštinski odbori te stranke koji su kandidovali ministre i dalje podržavaju vladajuću koaliciju.

- Ukoliko ministri dolaze iz odbora DNS-a koji odluče da istupe iz većine i na neki način se priključe opoziciji, onda će i njihov status biti rješavan u skladu sa tim - naglasio je Višković i dodao da je DNS u Loparama nedavno potpisao koalicioni sporazum sa SNSD-om.

Kada je riječ o saradnji Republike Srpske sa Srbijom, Višković je istakao da je ona na visokom nivou, kao i da je Srpska imala apsolutnu finansijsku pomoć Srbije za neke projekte.

- Nije važna samo finansijska pomoć koju nam Srbija pruža. Više je važna ta podrška Srbije. Ako imate nekoga ko će u bilo kojem momentu stati iza vas, osjećate se sigurnije i bolje. Srbija je potpisnik i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Srbija se zalaže za suverenitet BiH, ali se mora poštovati Ustav, Dejtonski sporazum i nadležnosti Republike Srpske - naglasio je Višković.

Višković, koji je i potpredsjednik SNSD-a, rekao je da ta stranka očekuje ubjedljivu pobjedu na predstojećim lokalnim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije