Privreda

Višković: Dodatnih 6,5 miliona KM za informacione tehnologije

Višković: Dodatnih 6,5 miliona KM za informacione tehnologije
Foto: N.N. | Višković: Dodatnih 6,5 miliona KM za informacione tehnologije

JAHORINA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je na Jahorini da je Vlada izdvojila dodatnih 6,5 miliona KM za informacione tehnologije "e-upravu".

"Mi smo mimo budžeta Republike Srpske prije oko mjesec dana izdvojili dodatna sredstva od 6,5 miliona KM za informacione tehnologije e-upravu", rekao je Višković na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Vlada je, kroz određena zakonska rješenja - zakone o privrednim društvima, o preduzetničkoj djelatnosti, matičnim knjigama, načinila korake kako bi se mogla podnijeti aplikacija, odnosno zahtjev elektronskim putem za registraciju neke privredne djelatnosti.

Višković je istakao da će Vlada na tome raditi i u budućem periodu, dodavši da je novac limitirajući faktor.

Prema njegovim riječima, Vlada Srbije će donirati 500 digitalnih učionica, a Vlada Srpske će iznaći dodatna sredstva kako bi obezbijedila određeni broj učionica s ciljem unapređenja obrazovnog sistema u Republici Srpskoj.

Višković je naveo da savremene tehnologije i informaciono društvo omogućavaju puno brži razvoj kompanija i ostvarivanje većeg profita.

"Ako želimo da se što prije ekonomski razvijamo, mi moramo pratiti ove trendove i više pažnje posvetiti toj oblasti", istakao je Višković, podsjetivši da je Vlada i u programu ekonomske reforme i kroz ekspoze, prepoznala pravac digitalizacije i savremenih tehnologija, kao nešto čemu se mora kretati u narednom periodu.

On je rekao da je razgovarao sa licima čija je uža specijalnost digitalizacija i IT sektor i da će razgovarati i u buduće, kako bi se njihove ideje i sugestije mogle primijeniti uz odgovarajuća zakonska rješenja.

"Dogovorili smo se da u narednih par dana, odmah nakon praznika, formiramo jedno radno tijelo koje će otići u Srbiju i preuzeti sva njihova iskustva vezana za digitalizaciju, a koja se kod njih primjenjuju", rekao je Višković.

U cilju unapređenja privrednog ambijenta u Republici Srpskoj, Višković je rekao da će Vlada u narednom mjesecu ponuditi set zakona koji će ići ka rasterećenju privrede.

On je ponovio da će na kraju godine biti povrat uplata poreza i doprinosa u realnom sektoru 70 odsto u prvoj godini od uplaćenih sredstava, a koji povećaju platu svojim radnicima.

"Na taj način želimo da stimulišemo privredne subjekte, da kroz povećanje plata svojim zaposlenim imaju smanjene poreze i doprinose, što je bila moja ključna vodilja u ekspozeu", istakao je Višković, dodavši da oni privrednici koji budu više povećavali plate, imaće manje poreske stope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije