Privreda

Višković: "Hidroelektrane na Vrbasu" značajne za energetski sistem

Višković: "Hidroelektrane na Vrbasu" značajne za energetski sistem
Foto: Srna | Višković: "Hidroelektrane na Vrbasu" značajne za energetski sistem
N.N.

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da su "Hidroelektrane na Vrbasu" i u Bočcu veoma značajne i profitabilne za energetski sistem Srpske, zbog čega će u njih i u narednom periodu biti znatno ulagano.

Premijer Srpske je rekao da je data saglasnost za investicije planirane u Bočcu i "Hidroelektranama na Vrbasu".

"Očekujem da se vrlo skoro krene u realizaciju tih projekata, pogotovo što ova firma ima obezbijeđena finansijska sredstva u okviru 'Elektroprivrede Srpske' od oko 30 miliona KM. To su akumulirana sredstva koja će biti upotrebljena za investicije", izjavio je Višković.

Kada je riječ o realizaciji solarne elektrane "Ada polje", Višković je naveo, aprenosi Srna, da je na tom planu riješena većina stvari, među kojima su imovinski poslovi i sredstva, zbog čega bi ovaj projekat možda mogao biti završen u narednih godinu dana.

Višković je naglasio da su i akumulacije u Bočcu nedavno odigrale bitnu ulogu jer su prihvatile ogromne količine vode, čime su spriječene poplave u znatnom broju banjalučkih naselja i izbjegnuta velika materijalna šteta.

Vršilac dužnosti direktora "Hidroelektrana na Vrbasu" Goran Milanović rekao je, povodom ulaganja u buduću solarnu elektranu "Ada polje", da će to postrojenje imati snagu za prosječnu godišnju proizvodnju od 11,75 gigavat časova električne energije.

On je istakao da će biti rađeno i na projektima u Podrašničkom polju.

Buduća solarna elektrana "Ada polje" trebalo bi da bude izgrađena između magistralnog puta Banjaluka-Jajce i lijeve obale rijeke Vrbas, na udaljenosti od oko dva kilometra nizvodno od brane Hidroelektrane "Bočac".

Planirana je izgradnja solarne elektrane koja bi trebalo da ima prosječnu godišnju proizvodnju od 11,75 gigavat časova, a procijenjena investiciona ulaganja se, kako je navedeno, kreću oko 20 miliona KM.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije