Privreda

Višković: Izgradnja obilaznice oko Doboja važan projekat za Srpsku

Višković: Izgradnja obilaznice oko Doboja važan projekat za Srpsku
Foto: Srna | Višković: Izgradnja obilaznice oko Doboja važan projekat za Srpsku
Srna

DOBOJ - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je izgradnja obilazanice oko Doboja važan projekat za Republiku Srpsku i BiH, kao tačka kontakta između mreža auto-puteva Republike Srpske i Korodora 5c, koji treba da poveže EU sa Lukom Ploče.

"Ne treba sa ekonomske strane previše pameti da kažete šta ovo znači za zemlju, njen razvoj i budućnost. Bez dobre infrastrukture i ozbiljne mreže auto-puteva ne možete računati na ozbiljan ekonomski razvoj", rekao je Višković u dobojskom naselju Rudanka, gdje je ozvaničen početak radova na drugoj dionici Koridora 5c kroz Republiku Srpsku.

Višković je podsjetio da je Republika Srpska, prije tri godine, pet, šet kilometara dalje od ove lokacije, počela izgradnju prve dionice Koridora 5c kroz Republiku Srpsku, a koja je danas u završnoj fazi.

"Ulazimo u drugu dionicu koja je ozbiljan, ne samo investiciono, nego i tehnički zahtjevan projekat. Kao predsjednik Vlade, radujem se da imamo kompaniju u Republici Srpskoj, koja može da izvodi tako ozbiljne i zahtjevne radove. Na dionici od 5,5 kilometara imamo više od dva kilometra tunela, vijedukt, most i 2,2 kilometra potpornih zidova", rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, ova dionica je duga koliko i prva, ali košta dva puta više, što dovoljno pokazuje o kakvom projektu se radi.

"Vjerujem da će kompanija 'Integral inženjerin', zaposleni i rukovodstvo, koji imaju dovoljno iskustva, što su pokazala i van granica Republike Srpske i BiH, uspješno, nadam se i prije roka, savladati i ovu zahtjevnu dionicu", naglasio je Višković.

Višković je podsjetio da Republika Srpska gradi mrežu auto-puteva, o čemu svjedoči i početak radova na auto-putu Prijedor - Banjaluka, prije manje od mjesec dana.

"Naše javno preduzeće 'Autoputevi Republike Srpske' u ovom trenutku imaju dva raspisana javna poziva, čiji završetak očekujemo u toku ove godine. Riječ je o dionicama Vukosavlje - Brčko i Bijeljina - Rača, koje povezuju Koridor 5c sa Račom i nastavljaju prema Beogradu", rekao je Višković.

On je istakao da Srpska, i mimo ovih radova na Koridoru, ima ozbiljne namjere na izgradnji auto-puteva.

"Vjerujem da će Evropska investiciona banka učiniti sve sa svoje strane da dođemo do kraja ove godine u poziciju da se raspiše javni poziv za izbor izvođača radova na potezu tri Koridora 5c, čija je dužina kroz Republiku Srpsku 35 kilometara, a vrijednost oko 220 miliona evra", napomenuo je Višković.

On je naglasio da će Republika Srpska, sve što je planirano, završiti u predviđenim rokovima.

Elero: Koridor 5c doprinosi ekonomskom razvoju zemlje

Koridor 5c je najveći projekat infrastrukture koji se realizuje na ovom prostoru i značajno doprinosi ekonomskom razvoju zemlje, rekao je Stefano Elero, šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH.

Elero je naveo da je Evropska unija do sada putem Investicionog fonda za zapadni Balkan plasirana 220 miliona evra bespovratih sredstava.

"Ovo je najznačajniji međunarodni pravac koji prolazi kroz BiH, ali se povezuje sa međunarodnom mrežom auto-puteva, koji ide od Luka Ploče prema srednjoj i sjevernoj Evropi i kada bude završen u potpunosti doprinijeće boljoj povezanosti, trgovini i imati poitivan efekat na cjelokupan ekonomski razvoj", rekao je Elero u Doboju, gdje je ozvaničen početak radova na drugoj dionici Koridora 5c kroz Republiku Srpsku.

Elero je naveo da je izgrdanja dobojske obilaznica najzahtjevniji dio koridora, jer uključuje i dva tunela, od kojih je jedan dijelom na teriotoriji Federacije BiH, čime će se unaprijediti saradnja preduzeća u dva entiteta.

On je rekao da je za EU najvažnije da će ulaganje u Koridor 5c imati pozitivne efekte na živote ljudi i ukupno unapređenje ekonomije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije