Privreda

Višković: Republika Srpska plodno tlo za ulaganje ljudima iz dijaspore

Višković: Republika Srpska plodno tlo za ulaganje ljudima iz dijaspore
Foto: Twitter | Višković: Republika Srpska plodno tlo za ulaganje ljudima iz dijaspore

​Republika Srpska ima komparativne prednosti i može da ponudi našim ljudima u dijaspori, da ulažući u Srpsku ostvare profit, rekao je Radovan Višković premijer Srpske koji je danas otvorio Četvrti međunarodni sajam dijaspore u Cirihu.

"Mi imamo stimulativne poreske stope, energente i spremni smo kao Vlada, da cijeneći bilo kog investitora, zavisno od njegove investicije, broja zaposlenih ljudi i ostalo, možemo dati i druge povlastice, kao što je povrat poreza i doprinosa i do tri godine za isplaćene plate za te zaposlene", naveo je Višković, prenosi RTRS.

Istakao je da Republika Srpska u odnosu na mnoge zemlje u okruženju ima jednu veliku prednost, a to je energetika.

"Srpska i u ovom momentu, gdje  mnoge zemlje u svijetu i Evropi muku muče sa energentima, prije svega sa električnom energijom , ima i viškove i izvozi električnu energiju", poručio je on.

Istakao je da Srpska ima ozbiljne potencijale i u vodi, vjetru i suncu.

"Svako ima novac i želi da ga uveća može da dođe u Srpsku da ulaže u infrastrukturu, da ulaže u energetiku, banjski turizam, poljoprivredu jer mi smo prostor koji može da ponudi i organsku zdravu hranu, što mnoge evropske zemlje nisu u mogućnosti. Oni mnogu da proizvode velike količine, ali ne mogu da ponude kvalitet i ono što se zove zdrav proizvod, a Republika Srpska može, to su naše prednosti i naša želja da svim zainteresovanima to danas i poručimo", dodao je Višković.

Podsjetio je da je krajem prošle godine napravljen i registar dijaspore, kao i formirana direkcija za investicije, kako bi lakše došli do određenih informacija.

"Smatram da na taj način možemo napraviti značajne iskorake u jednoj zajedničkoj saradnji", istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije