Privreda

Višković: Struja poskupljuje samo za mali dio stanovništva

Višković: Struja poskupljuje samo za mali dio stanovništva
Foto: N.N. | Višković: Struja poskupljuje samo za mali dio stanovništva

TREBINJE – Više od 86% domaćinstava u Republici Srpskoj neće biti obuhvaćeno poskupljenjem cijene električne energije u mandatu ove Vlade RS, poručio je danas u Trebinju predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

"Samo onih 14% koji troše od hiljadu i više kilovata mjesečno, kada se uradi softverski sistem u Elektroprivredi i kada Elektroprivreda bude spremna, a kada će to biti – ne znam, ali se na tome radi – onda ćemo sigurno za njih uvesti novu tarifu po ugledu kako je to uradila Srbija“, rekao je Višković.

On je ponovio da je trenutna cijena električne energije u Republici Srpskoj najmanja u odnosu i na Federaciju BiH i na Srbiju, i ostale zemlje u okruženju i takva će, kako kaže, ostati u narednom periodu.

Premijer kaže da, prema analizama koje je dobio iz Elektroprivrede RS, 86% domaćinstava u Republici Srpskoj nemaju potrošnju veću od 500 kilovata mjesečno, te da ima porodica koje troše po 1.000 i više, ali će one morati i plaćati više. 

Govoreći o odluci kupovine novog aviona i njegovim letovima, Višković je istakao da on zaista nije letio od 25. maja do 1. septembra zbog odluke proizvođača aviona da u cijelom svijetu prizemi sve avione toga tipa, pa je ta odluka bila na snazi i kada se u Republici Srpskoj  donosila odluka o kupovini nove letjelice.

"Sada smo dobili privremenu dozvolu, pa je avion u ovih nekoliko dana par puta letio, a prije toga nekoliko puta u trenažnom letu da bi dobio privremenu dozvolu, koja može trajati mjesec, godinu dana ili tri dana", kazao je Višković.

On je objasnio da procjena iz "Cesne", zamjene starog za novo, nije bila zadovoljavajuća, s obzirom da se može dobiti više novca prodajom na licitaciji, odluka je donesena za novi avion, tim prije što iduće godine ističe fabrički rok starom avionu, za čiji remont je potrebno platiti više od milion i po dolara, pa se došlo do zaključka da je najisplativije kupiti novi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije