Privreda

Pratite nas na Google news

Višković: Veće plate u javnom sektoru od pet do 20 odsto

Višković: Veće plate u javnom sektoru od pet do 20 odsto
Foto: Anadolija | Višković: Veće plate u javnom sektoru od pet do 20 odsto
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da će od početka naredne godine biti povećane plate radnicima u javnom sektoru u rasponu od pet do 20 odsto.

"Vlada Republike Srpske utvrdila je danas set zakona koji se odnose na povećanje plata, što je od izuzetnog značaja jer se tako nešto nije desilo nekoliko godina", rekao je novinarima Višković nakon sastanka sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske.

On je naveo da plate neće biti povećane za one čiji je koeficijent 26,23.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da Sindikat pozdravlja odluku Vlade da budu povećane plate u javnom sektoru, ali da je potrebno raditi na povećanju zarada i u privatnom.

Ona je ponovila da je u Srpskoj potrebno povećati plate najmanje za deset odsto i da najniža plata od 1. januara bude 550 KM.

Vlada Republike Srpske utvrdila je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima.

Razlozi za donošenje izmjena i dopuna zakona, kako se naglašava, sadržani su u potrebi da se, osim postojeće zakonske mogućnosti pojedinačnog učlanjenja zaposlenih u dobrovoljni penzijski fond, stvore pravne pretpostavke za njihovo kolektivno uključivanje.

"Prema predloženom rješenju, organizator penzijskog plana zaključuje ugovor sa društvom za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom, kojim se obavezuje da će za članove plana, isključivo iz sopstvenih sredstava, vršiti uplate penzijskih doprinosa na njihove individualne račune", navodi se u saopštenju.

Predloženo rješenje dozvoljeno je samo pod uslovom spremnosti poslodavca da vlastitim sredstvima finansira penzijske doprinose svojih zaposlenih, ne uslovljavajući takve doprinose dodatnim uplatama na teret zaposlenog.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o trgovini.

Ovim zakonom uređuju, između ostalog, planiranje i razvoj trgovine, prava i obaveze trgovaca, oblici trgovine, posebne tržišne institucije, deklarisanje robe i način formiranja i isticanja cijene robe, trgovačka evidencija, praćenje trgovine i tržišta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije