Privreda

Višković: Vlada Srpske će zaštititi rudarstvo

Višković: Vlada Srpske će zaštititi rudarstvo
Foto: Srna | Višković: Vlada Srpske će zaštititi rudarstvo

PRIJEDOR - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Prijedoru da Vlada ima koncept kako da zaštiti rudarstvo u tom gradu.

Višković je rekao da je rudarstvo nezaobilazna tema u tom gradu, kao i problem "Ljubije", te naglasio da je plan da zajedno sa "Mitalom" oživi i "Ljubija".

"Mi želimo da rješavanjem učešća Vlade u zajedničkom preduzeću sa 'Mitalom' to pitanje riješimo i da rudarenje na području Prijedora bude znatno bolje", izjavio je Višković novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Prijedora Daliborom Pavlovićem.

Višković je rekao i da će prijedorska bolnica uskoro biti transformisana regionalnu.

"Ona već jeste regionalna za naselja, opštine i mjesne zajednice, ne samo za Prijedor, a mi ćemo posredstvom Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kroz projekat energetske efikasnosti da realizujemo znatan dio građevinskih radova", rekao je Višković i dodao da će u svim bolnicama u Republici Srpskoj biti urađena rehabilitacija u narednom periodu.

Premijer Srpske zahvalio je osoblju Bolnice "Dr Mladen Stojanović" u Prijedoru za rad i trud u vremenu pandemije virusa korona.

"Poslije trećeg talasa, koji smo prebrodili, došli smo u poziciju da je broj oboljelih u Prijedoru jednocifren, a veliki doprinos dala je Bolnica", istakao je Višković.

Predsjednik Vlade Srpske naveo je da je danas razgovarano i o pitanjima industrijskih zona na području Prijedora, te da će Vlada Srpske u svakom momentu pomoći sve što grad planira.

"Da dođe što više investitora, da bude otvoreno što više radnih mjesta, da bi građani imali što bolji život", poručio je Višković i podsjetio da je na prošloj sjednici Vlade doznačeno 844.000 KM za završetak industrijske zone u "Celpaku", te da su već dva investitora spremna da otvore pogone i zaposle ljude.

On je rekao da su na pomolu i rješenja problema koji su se pojavili prilikom privatizacije zemljišnih površina.

"Kada to zemljište bude u vlasništvu Republike Srpske mi ćemo donijeti odluku da ga prebacimo u vlasništvo grada Prijedora", istakao je Višković.

On je podsjetio da ovo nije njegova prva posjeta Prijedoru, te da je dolazio 2019. godine nakon poplava.

"Tada sam došao i obišao lokalitete u gradu. Sigurno da ćemo u narednom periodu posredstvom Javne ustanove 'Vode Srpske' ubrzati proceduru za raspisivanje tendera za izbor izvođača, da bi Prijedor što prije bio zaštićen od eventualnih poplava", rekao je Višković.

Tokom boravka u Prijedoru, predsjednik Vlade Republike Srpske posjetiće i proizvodni pogon preduzeća "Gavranović" i razgovarati sa direktorom ove kompanije Perom Gavranovićem.

Riječ je o preduzeću koje se bavi proizvodnjom namještaja od 2000. godine.

Svoje proizvode "Gavranović" izvozi u Njemačku i Austriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije