Privreda

Višković: Vlada spremna da pomogne kako bi se očuvale fabrike

Višković: Vlada spremna da pomogne kako bi se očuvale fabrike
Foto: Pixabay | Višković: Vlada spremna da pomogne kako bi se očuvale fabrike

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom Privredne komore Republike Srpske Perom Ćorićem i predstavnicima Udruženja tekstila, kože i obuće Privredne komore Republike Srpske i dogovoren je nastavak partnerskog rada na kreiranju novih mjera i rješenja radi olakšanja tereta na privredu, te podsticanja rasta zarade u realnom sektoru.

Saopšteno je to iz Vlade Srpske, odakle dodaju da je Višković poručio da je cilj Vlade Republike Srpske da nastavi dobru saradnju sa firmama iz ove grane industrije i istakao da Vlada prati situaciju na svim poljima i spremna je da pomogne kako bi se očuvale fabrike i radna mjesta.

Iz Vlade istuču da je na sastanku istaknuta važnost kontinuirane saradnje između Vlade i privrednih subjekata, s ciljem suočavanja sa aktuelnim izazovima u industriji tekstila, kože i obuće, kako na lokalnom, tako i na regionalnom nivou.

"Takođe, analizirana su i druga aktuelna pitanja iz sfere privrede i ekonomije, te je istaknuta važnost praćenja stanja u navedenoj industriji i iniciranja mjera radi unapređenja uslova poslovanja", naveli su iz Vlade Srpske.

Predstavnici Udruženja tekstila, kože i obuće, dodaje se u saopštenju, naglasili su značaj odredbe Zakona o doprinosima, kojom je preduzećima iz ovog sektora umanjena osnovica za obračun doprinosa što je bitno uticalo na očuvanje tekstilne i obućarske industrije, modernizaciju procesa proizvodnje kroz ulaganja u nove tehnologije, te otvaranje novih radnih mesta.

"Takođe su se zahvalili premijeru i Vladi zbog svih mjera koje su im proteklih godina pomogle da unaprijede prizvodnju i podignu je na evropski nivo. Na današnjem sastanku, predstavnici Udruženja takođe su upoznali Viškovića sa aktuelnim problemima u sektoru tekstila, kože i obuće, koji se prije svega odnose na pad potražnje za proizvodima, te su predložili rješenja za prevazilaženje krize, kako bi se očuvalo poslovanje kompanija i zadržala radna mjesta", naveli su iz Vlade Srpske.

Višković je kazao da Vlada i privrednici imaju zajednički cilj, a to je da se ojača privreda Republike Srpske i unaprijede tehnološki procesi u industriji.

Takođe, predsjednik Vlade je istakao da je vrlo bitan faktor smanjenje sive zone, ali da se uz zajedničke napore svih strana može bitno uticati i na ovaj problem, te podsjetio da bi krajem maja u Republici Srpskoj trebala da krene nova fiskalizacija.

Sastanku su prisustvovali ministar finansija Zora Vidović i ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije