Privreda

Višković: Vlada spremna da se zbog regresa odrekne 60 miliona KM

Višković: Vlada spremna da se zbog regresa odrekne 60 miliona KM
Foto: Arhiva | Višković: Vlada spremna da se zbog regresa odrekne 60 miliona KM

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je Vlada bila više nego jasna u prijedlogu opšteg kolektivnog ugovora i napravila veliki iskorak, ponudivši da regres na nivou najniže plate u iznosu od 450 KM bude neoporeziv.

Višković je rekao da se Vlada time odriče oko 60 miliona KM koliko bi iznosile obaveze za oko 200.000 radnika koji imaju pravo na regres.

"Ako od ukupno 266.000 zaposlenih oduzmemo oko 60.000 radnika u upravi koji nemaju pravo na regres, jer im je on uračunat u lična primanja, lako je izračunati iznos kojeg se odriče država, jer porezi i doprinosi na 450 KM iznose 295 KM", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je pojasnio da niko nije precizirao da je limit za isplatu regresa 450 KM, nego da je taj iznos neoporeziv, navodeći da je Vlada protiv toga da se regres isplaćuje u ratama i da je zakonska obaveza da on bude isplaćen jednokratno.

"Ne želimo da bude spekulacija i da neko lična primanja podvede pod regres, a u stvari mu je isplatio platu", rekao je Višković.

On je naveo da je danas razgovarao i sa predsjednikom Saveza sindikata Republike Srpske Rankom Mišić i predložio da, ukoliko nema opšteg kolektivnog ugovora, razmotre koje odrednice će ugraditi u izmjene i dopune Zakona o radu.

Višković je istakao da je zakonsko rješenje, koje će poslanici razmatrati na predstojećoj sjednici Narodne skupštine Srpske, da poslodavcima koji povećaju plate bude vraćen dio doprinosa jeste način da oni radnicima daju veće plate i regrese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije