Privreda

Višković: Značajno povećanje plata od pet do 10 odsto

Višković: Značajno povećanje plata od pet do 10 odsto
Foto: Dražan Pozderović | Višković: Značajno povećanje plata od pet do 10 odsto

BANJALUKA - Radovan Višković, premije RS, je kazao da će Vlada RS određenim mjerama osloboditi 80 miliona KM za rast plata u privatnom i javnom sektoru, te da će taj rast biti od 5 do 10 odsto.

Višković je danas novinarima na konferenciji "Izazovi i budućnost poslovanja" u Banjaluci kazao da će Vlada RS prelaskom sa neto na bruto iznos plata i smanjenjem poreske stope sa 32,8 na 31 osloboditi 80 miliona KM za rast plata u svim sektorima, i u privatnom i javnom sektoru.

"Očekujem da će i realni sektor izdvojiti određen iznos i da će to biti značajan rast na nivou od pet do 10 odsto", kazao je Višković.

Dodao je da kada je riječ o javnom sektoru Vlada vodi pregovore sa sindikatima.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, naveo je da se Vlada RS odrekla jednog dijela sredstava koji će dovesti do toga da se u prosjeku, od 18 do 25 KM, u zavisnosti od visine plate, prelije na plate radnika u realnom sektoru.

"Očekujemo da će i poslodavci bar toliki, ako ne i veći iznos, dati da se povećaju plate radnika, da bi se smanjio odlazak ljudi i poboljašao se njihov standard", rekao je Trivić.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije