Privreda

Višković traži "sječu" direktora šumskih gazdinstava

Višković traži "sječu" direktora šumskih gazdinstava
Foto: Ilustracija | Višković traži "sječu" direktora šumskih gazdinstava

BANJALUKA – Javno preduzeće "Šume Republike Srpske" poslovalo je u prvom polugodištu s minusom od 2,63 miliona maraka, a 18 od 26 gazdinstava ima negativne finansijske pokazatelje. Najgora situacija je u gazdinstvima "Romanija" Sokolac, "Vrbanja" Kotor Varoš i "Oštrelj" Drinić.

To je bilo i više nego dovoljno da Vlada RS održi tematsku sjednicu nakon koje je Radovan Višković, njen predsjednik, pozvao direktore gubitaše da podnesu ostavke jer se, kako je poručio, od javnih preduzeća očekuje da posluju pozitivno i uplaćuju dividendu.

"Mislim da im je to bolje nego da uđemo u procedure dokazivanja njihovih gubitaka pa onda ćemo vjerovatno ustanoviti i neke druge stvari. Dajte prostora onima koji žele da rade i onima koji su sposobni i koji mogu da vode određena gazdinstva na najbolji način", poručio je Višković.

On kaže da očekuje da će kod određenih mjera biti problema u sprovođenju, ali rekao je da želi da Vlada RS bude blagovremeno informisana o svim problemima.

"Ne možemo tolerisati gubitke, ne možemo tolerisati bahato ponašanje pojedinih direktora, ne možemo tolerisati određene 'kriminalne radnje' u određenim gazdinstivima, ne možemo tolerisati krađu šuma i imovine koja je imovina RS i tražimo akciju u narednom periodu", rekao je Višković.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kaže da su svjesni svih problema, te da problemi nisu prisutni u svim gazdinstvima, nego da ima i onih koji rade uspješno.

"U jednom broju gazdinstava imamo velikih problema, a ti su problemi vezani ili za nedovoljan obim sječe, odnosno neispunjavanje plana sječe, i za iskazane minuse na računu, za velika zaduženja prema centralnom računu, za prevelik broj zaposlenih", rekao je Pašalić.

On kaže da je komunikacija Uprave "Šuma" i resornog ministarstva više nego dobra, te da su opredijeljeni da, prije svega, rješavaju kadrovske probleme.

Slaven Gojković, direktor preduzeća "Šume RS", kazao je kako je Vlada RS dala punu podršku kako Upravi javnog preduzeća, tako i Nadzornom odboru javnog preduzeća, te resornom ministarstvu da se uhvate u koštac sa svim problemima koji postoje u šumarstvu.

Inače, na osnovu zaključaka sa sjednice, Nadzorni odbor preduzeća je zadužen da obezbijedi dostizanje planiranog godišnjeg obima i kvaliteta proizvodnje, efikasno funkcionisanje, striktnu realizaciju propisanih ugovora, kao i sprovođenje neophodnih kadrovskih promjena te izradu integralnog informacionog sistema.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije