Privreda

Vjetar u leđa mladim privatnicima

Vjetar u leđa mladim privatnicima
Foto: N.N. | Vjetar u leđa mladim privatnicima

TREBINJE - Gradska uprava u Trebinju je tokom prethodne dvije i po godine kroz različite stimulativne programe riješila zaposlenje velikog broja osoba, a za subvencionisanje onih koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i žele pokrenuti privatni biznis nedavno je otvoren novi javni poziv.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kaže da su u ovom pozivu sredstva u visini do 15.000 maraka, što nije mnogo, ali je dovoljno da se počne s poslom.

"Od dobijene sume se oko 50 odsto treba uložiti u opremu i to se najprije avansno dodijeli oko 65 odsto kompletnog iznosa, a zatim ostatak nakon što posao krene, što je solidno za početak", kaže Ćurić.

Šansu da dobiju sredstva iz ovog programa imaju prije svega oni sa deficitarnim zanimanjima, a među njima je prošle godine bio i Miroslav Pudarić, koji je dobio 8.000 maraka i otvorio studio za video-produkciju, fotografiju i grafički dizajn.

"Sredstva sam iskoristio za kupovinu opreme, iako bi mi trebalo još oko 15.000 KM da kompletiram opremu, kako bi video-produkcija koju radim bila na vrhunskom nivou, odnosno za kinematografiju, te igrani i dokumentarni film, TV serije i slično", kaže Pudarić za "Nezavisne".

Posao zasad ide planiranom dinamikom jer kad uplati sve doprinose i porez, zajedno sa komunalnim troškovima i rentiranjem studija, ostaje mu novca za jednu prosječnu platu i njemu je to, kako kaže, dovoljno, s tim što nakon dvije godine djelatnosti očekuje da se posao razvije u toj mjeri da može dokupiti neophodna sredstva za poboljšanje posla.

Vlasnik Turističke agencije "Herc travel" Špiro Čečur je u prošloj godini od Gradske uprave dobio 3.000 maraka, ali je i od Zavoda za zapošljavanje dobio još 5.000 KM, što mu je bilo dovoljno da kupi tehničku opremu, potrebni namještaj za agenciju, kao i za izmirivanje obaveza u prvih dva-tri mjeseca, dok posao ne krene još bolje.

"Već je ostvaren napredak, a iza nas je vrlo uspješna sezona", kaže Čečur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije