Privreda

Vjetar u leđa preduzetništvu mladih

Vjetar u leđa preduzetništvu mladih
Foto: N.N. | Vjetar u leđa preduzetništvu mladih
Nataša Tadić

TUZLA - Vlada Tuzlanskog kantona planira novi oblik podrške za mlade, a radi se o saradnji s Investicijskom fondacijom "Impak" u pogledu realizacije i daljeg razvoja programa podrške poduzetništvu na području nerazvijenih i manje razvijenih lokalnih zajednica ovog kantona.

Na današnjoj sjednici Vlada TK je utvrdila uslove, kriterije i postupak za raspodjelu sredstava.

Za realizaciju pet predviđenih oblika podrške planirano je ukupno 330.000 KM.

Ove godine planirano je subvencioniranje mladima kamate za kredite za stambeno zbrinjavanje, troškova za smještaj i boravak djece u predškolskim ustanovama, finansiranje i sufinansiranje projekata omladinskih udruženja, rad Kantonalnog vijeća, rad s mladima i omladinske aktivnosti te podržati mlade poduzetnike. Međutim, tu je i novi projekat podrške podržan od Vlade Švicarske i predviđen je iznos od 75.000 KM.

"Projekat će biti realiziran u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje TK, Fondacijom 'Impak' te lokalnim jedinicima samouprave koje imaju manji stepen razvoja. To su Čelić, Teočak, Sapna, Kladanj i Doboj Istok. Te lokalne zajednice su veoma zainteresirane za projekat. Nadamo se da ćemo brzo potpisati ugovore", rekao je Zlatan Muratović, ministar za mlade TK.

Projekat je zamišljen kao inkubator poslovnih ideja na području TK s ciljem pružanja podrške očuvanju postojećih poduzetnika te pružanja podrške samozapošljavanju nezaposlenih mladih, osnivanju i radu njihovih poslovnih subjekata.

"Ovo je ugovor o partnerskom odnosu. Lokalne zajednice će također učestvovati sa svojim sredstvima i pomenuta fondacija će na naš iznos dati još 100.000 KM. Radi se o inicijalnom iznosu koji treba da pokrene poduzetnički duh kod mlađe populacije", pojasnio je Muratović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije