Privreda

Vlada FBiH: Saglasnost za brzi put Lašva - Donji Vakuf

Vlada FBiH: Saglasnost za brzi put Lašva - Donji Vakuf
Foto: N.N. | Vlada FBiH: Saglasnost za brzi put Lašva - Donji Vakuf

SARAJEVO - Federalno Ministarstvo prostornog uređenja dalo je urbanističku saglasnost za izgradnju dionice brzog puta Lašva petlja - Nević Polje, kao dijela brzog puta Lašva - Donji Vakuf, sa pratećim objektima, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH.

Ovaj brzi put prolaziće kroz Zeničko-dobojski i Srednjobosanski kanton, odnosno opštine Busovača, Vitez, Novi Travnik i Travnik, te grada Zenica.

Usvojena trasa brzog puta usaglašena je sa predstavnicima svih lokalnih zajednica koje su direktno učestvovale u procesu njenog odabira.

Dionica brzog puta Lašva - Nević Polje sastoji se od tri poddionice i to Lašva - Kaonik, Kaonik - Vitez, te Vitez - Nević Polje, ukupne dužine 23 kilometra i imaće sve karakteristike brzog puta propisane Zakonom o putevima Federacije BiH, osim dijela koji prolazi kroz poslovnu zonu Vitez.

Dio koji prolazi kroz poslovnu zonu predstavljaće magistralni put i njemu će se pristupati preko novoformiranih kružnih tokova na ulazu i izlazu iz poslovne zone.

Osim izgradnje brzog puta, planirana je izgradnja i rekonstrukcija servisnih i lokalnih puteva koji se nalaze u njegovom pojasu ili se ukrštaju s njim, kao i regulacija vodotoka na mjestima ukrštanja sa brzim putem.

U blizini petlje Kaonik predviđena je izgradnja Centra za upravljanje i kontrolu saobraćaja.

"Urbanistička saglasnost izdata je nakon složenog višegodišnjeg postupka koji je zahtijevao usaglašavanje prostornoplanske dokumentacije i drugih prethodnih upravnih postupaka i predstavlja značajan korak u izgradnji ovog objekta", navodi se u saopštenju.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije