Privreda

Vlada Hrvatske zabrinuta zbog "Aluminija"

Vlada Hrvatske zabrinuta zbog "Aluminija"
Foto: Ilustracija | Vlada Hrvatske zabrinuta zbog "Aluminija"

ZAGREB/MOSTAR – Vlada Republike Hrvatske oglasila se u petak popodne saopštenjem u kojem se navodi kako ta vlada "izražava zabrinutost i žaljenje" što je došlo do prestanka rada mostarskog "Aluminija" "jednog od strateških privrednih subjekata za hrvatski narod u Federaciji BiH, ali i za privredni razvoj cijele Bosne i Hercegovine".

"Podsjećamo na to da je prema podacima Centra za restrukturisanje i prodaju Republika Hrvatska imatelj 22.814 dionica koje čine 12 posto temeljnog kapitala Društva (što je pripalo Hrvatskoj na temelju ulaganja u obnovu ratom uništenog pogona elektrolize). U tom kontekstu hrvatska Vlada ima ograničen uticaj koji nije presudan u donošenju odluka i upravljanju trgovačkim društvom Aluminij d.d. Mostar", stoji u saopštenju.

Dodaje se kako je Republika Hrvatska preko svog predstavnika u Nadzornom odboru Aluminija primila informaciju o razgovorima koje su vodili predstavnici Vlade Federacije BiH i Uprave društva "Aluminij d.d." s potencijalnim strateškim partnerima te se najavljuje da predstavnici hrvatske Vlade uoči sljedeće sjednice Skupštine društva "Aluminij d.d." obaviti konzultacije s predstavnicima Uprave društva te Vlade Federacije BiH kao najvećim pojedinačnim vlasnikom, kako bi se razmotrila moguća rješenja za izazove koji se nalaze pred mostarskim "Aluminijem".

"Hrvatska Vlada kao manjinski dioničar smatra da se tržišno i ekonomsku opravdanu i konkurentnu proizvodnju u 'Aluminiju' može ostvariti uz bitnu promjenu dosadašnjeg poslovnog modela, u skladu s najboljim evropskim poslovnim praksama. Provođenja tih mjera pretpostavlja podršku Vlade Federacije BiH", poručili su iz Vlade RH.

Zbog eskalacije problema u mostarskom "Aluminiju" hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović juče je zatražila izjašanjavanje Vlade RH te je izrazila zabrinutost za sudbinu oko 900 radnika.

Proizvodni pogodni "Aluminija" ugašeni su u noći s 9. na 10.  jula, nakon što je preduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije "Aluminij" nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. junom 2019. godine iznosi 293 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije