Privreda

Vlada Njemačke i Lufthanza postigli sporazum

Vlada Njemačke i Lufthanza postigli sporazum
Foto: Ilustracija | Vlada Njemačke i Lufthanza postigli sporazum

BERLIN - Njemačka vlada i Lufthanza usaglasile su se oko dugo očekivanog sporazuma o pomoći aviokompaniji suočenoj s gubicima od pandemije korona virusa, saopštili su u ponedjeljak vladini izvori za "dpa".

Sporazum, za koji se smatra da vrijedi oko devet milijardi evra, tek trebaju odobriti nadzorni odbor Lufthanze i nadzorna agencija Evropske komisije za konkurentnost.

Lufthanza se suočava s najtežom finansijskom krizom u svojoj istoriji usljed pandemije, koja je prizemljila oko 90 odsto njenih aviona. U jednom trenutku firma je gubila 900 miliona evra mjesečno.

Putnički aviosaobraćaj bio je praktično potpuno zaustavljen sredinom marta, iako je prevoz tereta Lufthanze nastavio da djeluje tokom pandemije.

Vladini izvori saopštili su da će sporazum biti "unutar okvira" plana spasa koji predviđa da aviokompanija primi pomoć do devet milijardi evra u zamjenu za vladin 20-odstotni udio u kompaniji.

Sporazum je predložila vladina komisija oformljena na osnovu zakona usvojenog u martu o uspostavljanju fonda koji ima za cilj stabilizovati ekonomiju.

Ključna tačka u pregovorima održanim iza zatvorenih vrata u posljednjim sedmicama je da joj vladin udio ne bi omogućio da ima većinski broj glasova kako bi blokirao ključne odluke koje donese menadžment Lufthanze.

Drugo veliko pitanje je status oko 138.000 zaposlenih u aviokompaniji i njenim brojnim podružnicama, koje uključuju Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings, Swiss Airlines i druge, skupa s Lufthansa Cargo.

Kancelarka Angela Merkel izjavila je prošle sedmice da je vlada u "intenzivnim razgovorima" ne samo s Lufthanzom, nego takođe i s Evropskom komisijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije