Privreda

Vlada RS na berzi prikuplja novih 45 miliona KM

Vlada RS na berzi prikuplja novih 45 miliona KM
Foto: Velibor Tripić | Vlada RS na berzi prikuplja novih 45 miliona KM

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske novom emisijom javnih obveznica namjerava da na berzanskom tržištu prikupi 45 miliona konvertibilnih maraka.

U javnom pozivu za upis i uplatu 60. emisije dugoročnih obveznica Republike Srpske javnom ponudom koju je na Banjalučkoj berzi objavilo Ministarstvo finansija RS, ističe se da je u pitanju 45.000 hartija od vrijednosti pojedinačne nominalne vrijednosti od hiljadu maraka.

"Namjena sredstava prikupljenih emisijom dugoročnih hartija od vrijednosti – obveznica jeste obezbjeđenje sredstava, u skladu sa Budžetom Republike Srpske za 2023. godinu u okviru: Finansiranja – Neto zaduživanja, na poziciji 921000 – primici od zaduživanja", ističe se u dodatku prospekta za ovu emisiju obveznica.

Poziv za aukciju koja će biti održana 3. jula upućen je svim domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima.

Obveznice će biti emitovane po fiksnoj kamatnoj stopi od 6,1% na godišnjem nivou, sa rokom dospijeća od pet godina, odnosno 5. jula 2028. godine.

Vlasnik obveznica ima pravo na povrat glavnice i pravo na naplatu pripadajuće kamate. Nijedan vlasnik obveznice nema pravo da traži prijevremeno dospijeće.

Kamata se obračunava na neotplaćeni dio glavnice i isplaćuje jednom godišnje.

Glavnica se isplaćuje godišnje (po isteku svake godine od dana registracije emisije) na način da se od nominalnog iznosa isplaćuje 10% u 2024. godini, 10% u 2025. godini, 10% u 2026. godini, 10% u 2027. godini i 60% u 2028. godini, a kamata će se obračunavati na ostatak glavnice i isplaćivati godišnje.

U slučaju kašnjenja sa isplatom kamate, odnosno glavnice iz obveznica, Ministarstvo finansija platiće zakonsku zateznu kamatu poslije isteka prethodno navedenog roka pa do dana stvarne isplate.

Investitori kupovinom obveznica na berzi plaćaju cijenu upisanih obveznica uvećanu za iznos brokerske provizije u koju su uključene provizije Banjalučke berze i Berzanskog posrednika preko kojeg se vrši kupovina obveznica.

U periodu od dana sačinjavanja Dodatka jedinstvenog prospekta za emisije obveznica Republike Srpske u 2023. godini, za 60. emisiju obveznica Srpske, pa do dana realizacije pomenute emisije planirano je da 20. i 21. juna 2023. godine bude održana 58. aukcija petogodišnjih obveznica Republike Srpske javnom ponudom u nominalnom iznosu do 210.000.000 KM.

Do sada je Republika Srpska emitovala 86 emisija obveznica, deset emisija za izmirenje obaveza po osnovu stare devizne štednje, dvije emisije za izmirenje obaveza prema dobavljačima, jednu emisiju za izmirenje obaveza po izvršnim sudskim odlukama, 16 emisija obveznica za izmirenje obaveza po osnovu ratne štete, a sve u ukupnom iznosu od 1.048.546.534 KM i 57 emisija dugoročnih obveznica Republike Srpske javnom ponudom u iznosu od 2.189.348.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije