Privreda

Vlada RS preuzima "Sarajevo-gas"

Vlada RS preuzima "Sarajevo-gas"
Foto: sarajevogas.com | Vlada RS preuzima "Sarajevo-gas"

ISTOČNO SARAJEVO - Vlada Republike Srpske je spremna da investira oko 10 miliona KM u kompaniju "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva, saznaju "Nezavisne".

"Sarajevo-gas" je trenutno 40 odsto u vlasništvu državnih fondova, a ostali akcionari su investicioni fondovi, kastodi banka i mali akcionari.

Ova kompanija ima dozvolu za transport prirodnog gasa na 40 km gasovoda između Zvornika i Kladnja.

Kako saznajemo, Vlada RS je 1. septembra ove godine donijela odluku kojom se zadužuje Investiciono-razvojna banka RS i Fond PIO da iz sredstava fondova kojim upravljaju, i to Akcijskog fonda Republike Srpske, Fonda za restituciju Republike Srpske i Penzijskog rezervnog fonda Republike Srpske izvrše preuzimanje redovnih akcija ovog privrednog društva prema proceduri definisanoj Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava.

IRB RS je 28. septembra objavio poziv za dostavljanje ponuda za izbor posrednika (agenta) za izvršenje usluga organizovanja i sprovođenja postupka ponude za preuzimanje redovnih akcija "Sarajevo-gasa".

Nedeljko Elek, direktor ove kompanije, potvrdio je za "Nezavisne" da je Vlada Republike Srpske donijela ovu odluku te istakao da je ovo dobar potez.

"U ovim trenucima kad se svi bore za energetsku nezavisnost bitno je da i mi budemo energetski nezavisni od stranih kompanija. Imali smo oko 60 kilometara gasovoda koji nije bio u vlasništvu države, već Kristal fonda. Ono što moram reći je da su ljudi iz ovog fonda bili veoma korektni i brzo smo se dogovorili da oni izađu iz toga i da ih isplatimo po nominalnoj cijeni akcija i da država preuzme upravljanje 'Sarajevo-gasom'. Čim država preuzima upravljanje, preuzima i tih 60 kilometara gasovoda na istoku Srpske, a koji snabdijeva i federalno Sarajevo", objašnjava Elek.

Istakao je da je to gasovod koji ide od Šekovića do Kladnja, ali i da planiraju zajedno sa Vladom RS izgradnju novih 70 kilometara.

"Iz vlastitih sredstava finansiramo pravljenje velike gasne stanice u Šekovićima koja će da bude sabirna tačka odakle će da krene gasifikacija Šekovića, Vlasenice, Milića, Han Pijeska i ski-centra 'Ignjišta'. Radimo takođe gasifikaciju Pala, Istočnog Novog Sarajeva koje nije obuhvaćeno i Olimpijskog centra Jahorina", naglasio je Elek.

Iz Penzijskog rezervnog fonda RS su kratko rekli za "Nezavisne" da su upoznati s odlukom Vlade RS i da će u narednom periodu imati aktivnosti za realizaciju ove investicije.

Podsjećamo, Vojin Mitrović, aktuelni ministar transporta i komunikacija BiH, prije nekoliko mjeseci je preko svojih bijeljinskih kompanija "Oktan promet" i "Šipad komerc" prodao akcije "Sarajevo-gasa" Kristal fondu.

Kako su tada pisali mediji, "Oktan promet" imao je 15,1 odsto akcija u "Sarajevo-gasu", a "Šipad komerc" 4,9 odsto i nakon ovih transakcija nije ih više bilo na listi top 10 najvećih akcionara ove kompanije.

Mitrović je prodao dionice u transakcijama realizovanim na Banjalučkoj berzi 1. jula ove godine.

"Duif Kristal Invest AD - Omif Maximus Fund" je inače u "Sarajevu-gasu" bio treći dioničar po broju akcija i imao ih je oko 20 odsto.

Najveći akcionar "Sarajevo-gasa" je Raiffeisen banka (preko kastodi računa) sa 31,7 odsto. Akcijski fond RS ima 30 odsto, Fond za restituciju RS pet odsto i Penzijski rezervni fond 10 odsto.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije