Privreda

Pratite nas na Google news

Vlada Srpske će otkupiti pšenicu smještenu u "Žitoprometu"

Vlada Srpske će otkupiti pšenicu smještenu u "Žitoprometu"
Foto: Srna | Vlada Srpske će otkupiti pšenicu smještenu u "Žitoprometu"
Srna

BRČKO - Vlada Republike Srpske isplatiće 1.900.000 KM poljoprivrednim proizvođačima čija je pšenica smještena u "Žitoprometu", dogovoreno je danas na sastanku premijera Srpske Željke Cvijanović, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Steve Mirjanića i radnika "Žitoprometa" iz Bijeljine.

Cvijanovićeva je istakla da će Vlada Republike Srpske izdvojiti možda i dva miliona KM da bi se isplatilo oko 1.100 poljoprivrednih proizvođača i da bi to trebalo da bude prvi korak Vlade.

Ona je dodala da će se u naredna dva dana naći rješenje za to i da će biti obaviješteni svi poljoprivredni proizvođači da će dobiti svoj novac.

"Sve ostale stvari koje se odnose na poslovanje samog preduzeća, to su stvari o kojima se razgovara i preko resornog ministarstva će Vlada gledati na koji način može da se pomogne, s obrirom da postoji veliki broj radnika koji je zaposlen tamo", rekla je Cvijanovićeva.

Mirjanić je rekao da će Vlada otkupiti 6.000 tona pšenice, platiti direktno proizvođačima, a onda će se tražiti rješenje na koji način će se preduzeti mjere kako bi se "Žitopromet" doveo u stanje normalnog poslovanja.

"Mi smo ove godine proizveli oko 200.000 tona pšenice, oko 60.000 tona je tržišni višak, a u `Žitopromet` je smješteno oko 6.000 tona. Pšenica smještena u `Žitopromet` nije otkupljena od preduzeća, nego samo smještena i imajući u vidu poteškoće koje ovo preduzeće ima, ono nije u mogućnosti da kupi tu pšenicu, a poljoprivredni proizvođači traže da im se plati pšenica, o čemu smo mi danas ovdje razgovarali", dodao je Mirjanić.

Radnik u bijeljinskom "Žitoprometu" Stevka Ivanić pozdravila je odluku Vlade Republike Srpske.

"Predsjednik Srpske je nagovijestio da će uskoro naći rješenje ovog problema kako bi se riješio problem i nas radnika, a i poljoprivrednih proizvođača", rekla je Ivanićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije