Privreda

"Vlada u Univerzitet u Istočnom Sarajevu ulaže 21 milion KM"

"Vlada u Univerzitet u Istočnom Sarajevu ulaže 21 milion KM"
Foto: Srna | "Vlada u Univerzitet u Istočnom Sarajevu ulaže 21 milion KM"

ISTOČNO SARAJEVO - Na sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojene su informacije o stanju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i o stanju u ustanovama studentskog standarda na području grada za 2020/2021. godinu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je nadu da će na jesen početi izgradnja studentskog doma u Istočnom Novom Sarajevu, čiji će kapacitet biti 250 kreveta.

On je napomenuo da je opština Istočno Novo Sarajevo uradila glavni projekat, a Vlada donijela odluku o obezbjeđivanju sredstava.

"Sljedeće sedmice nas očekuje raspisivanje javnog poziva za izgradnju objekta Fakulteta fizičog vaspitanja i sporta na Palama u vrijednosti 4,5 miliona KM, koji će u značajnoj mjeri obezbijediti bolje uslove za smještaj Fakulteta i prostorije za vježbe studenata", izjavio je Ćosić novinarima.

Ćosić je najavio da bi u narednih 15 dana trebalo da bude raspisan tender za rekonstrukciju objekta u kojem će biti smješten Rektorat Univerziteta u Istočnom Sarajevu i rješevanje pitanja smještaja Muzičke akademije sa koncertnom dvoranom.

"Time dođemo do investicija od gotovo 21 milion KM, koliko Vlada Republike Srpske ulaže u Univerzitet u Istočnom Sarajevu", istakao je Ćosić.

Usvojena je i informacija o stanju sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite u prošloj godini, te izvještaj o organizovanosti civilne zaštite na području grada, s osvrtom na materijalnu opremljenost jedinica koje pripadaju gradu za prošlu godinu.

Ćosić je istakao da grad u narednim godinama mora da izdvoji dodatna sredstva za pomoć Bolnici "Srbija", ali i Vlada Republike Srpske, kako bi ova zdravstvena ustanova normalno funkcionisala, zadržala ljekare da ovdje rade, te se izboriti za još više specijalizacija.

Govoreći o inicijativi Kluba odbornika DNS-a o dodjeli besplatnih udžbenika za osnovce na području grada Istočno Sarajevo, Ćosić je rekao da sada nemaju finansijsku poziciju sa koje bi isplatili ta sredstva, te da podržava svaku pozitivnu inicijativu, ali ne želi da bude dio populističkih priča koje se koriste u dnevno-političke svrhe.

Odbornik DNS-a Marko Kubatlija smatra da je ovo bila inicijativa oko koje je trebalo da se pokaže jedinstvo, navodeći da je bilo potrebno razmotriti tu mogućnost, te pronaći način kako da se obezbijede potrebna sredstva za kupovinu udžbenika.

Odbornik SDS-a Goran Šehovac smatra da zdravstveni sistem nije spremno dočekao pandemiju, te ukazao da je neophodno raditi na jačanju medicinskog kadra u Bolnici "Srbija" specijalizacijama, jer je to, kako je ocijenio, u interesu svih.

"Ne mogu da pohvalim nešto što nije u redu jer nemamo ljekare u našoj bolnici, liječimo se u drugim zdravstvenim ustanovama. Hoću da imamo jak zdravstveni sistem u Istočnom Sarajevu", istakao je Šehovac.

Na sjednici je razriješen direktor Turističke organizacije Jahorina grad Istočno Sarajevo Igor Tošić, kojem je istekao mandat, a za vršioca dužnosti direktora imenovan je Igor Ikonić.

Tošić je istakao da se trudio tokom rada da ostvari dobre rezultate, te da imaju čime da se ponose i pohvale.

"Osim brojnih projekata koje smo uspjeli da realizujemo s ciljem unapređenja turističke ponude i promocije grada, imamo Romaniju sa svjetskim sadržajem koji se zove Via ferata 'Sokolov put'. To će sigurno u narednom periodu da postane mjesto koje će posjetiti veliki broj turista. Izdvojio bih i balon na topli vazduh, koji će uskoro biti dostupan svim ljubiteljima takve vrste ponude", istakao je Tošić, koji je zahvalio medijima za korektnu i uspješnu saradnju.

Na sjednici su usvojene i izmjene odluke o kreditnom zaduženju grada, kojom je predviđeno preusmjeravanje kreditnih sredstava u dijelu koji se odnosi na opštine Trnovo i Istočno Novo Sarajevo.

Na zahtjev opština, namjenska sredstva koja su prvobitno planirana za izgradnju rasvjete na Jahorini, biće usmjerena za izgradnju Sportsko-rekreacionog centra u Trnovu, dok će sredstva planirana za završetak objekta galerije "Kućanski" u Istočnom Novom Sarajevu, biti usmjerena za izgradnju novog dječijeg vrtića u toj lokalnoj zajednici.

Odbornici su usvojili odluku o davanju saglasnosti gradonačelniku za potpisivanje sporazuma o uspostavljanju saradnje Istočnog Sarajeva i Novog Sada.

Usvojena je i odluka o dodjeli nagrada i priznanja grada Istočno Sarajevo, između ostalog Povelja grada general-majoru Vojske Republike Srpske u penziji Draganu Josipoviću, te bivšem gradonačelniku Radomiru Kezunoviću.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije