Privreda

Vlasti RS ne odustaju od aerodroma u Trebinju

Vlasti RS ne odustaju od aerodroma u Trebinju
Foto: Ilustracija | Vlasti RS ne odustaju od aerodroma u Trebinju

BANJALUKA, TREBINJE - "Aerodromi RS" izabrali su preduzeće "Way2Go" iz Banjaluke kao najpovoljnijeg ponuđača za izradu strategije razvoja međunarodnog aerodroma u Trebinju.

Ova studija za aerodrom u Trebinju predviđena je da predloži rješenja za izgradnju aerodroma koji bi prvenstveno služio za opsluživanje poslovnih aviona, kao i manjih aviona takozvane opšte avijacije. 

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS su nas za detaljnije informacije uputili na "Aerodrome RS", a direktor tog preduzeća Miroslav Janjić nam je rekao da će osim preduzeća "Way2Go" u izradi dokumentacije učestvovati i beogradska kompanija "Neo Aerodromes Engineering", a projekat će se odnositi na Fazu I.

Kada je u pitanju rentabilnost trebinjskog aerodroma, Janjić tvrdi da se ovaj put radi o projektu koji ima potencijal da bude uspješna priča za trebinjski kraj i za cijelu RS.

"Ovim projektom želimo uvezati dva dijela RS vazdušnim putem, a s druge strane stvoriti mogućnost razvoja tog dijela RS u odnosu na geografsko područje u kojem se nalazi Trebinje. Vjerujemo da postoji veliki potencijal za razvoj biznis turizma i mislimo da je aerodrom za tu namjenu dobro rješenje", rekao je on.

Janjić kaže da mu je poznata skepsa koja postoji u javnosti, ali da je ubijeđen da ovaj projekat može biti dobar za Trebinje.

"Kada dođe Bakir Izetbegović u Bihać i najavi tamo aerodrom, čak i mediji iz RS o tome pišu afirmativno, a nema ni 'A' od aerodroma. Kod nas sve dočekuju na ružan način. Kritiku je nemoguće izbjeći, ali ako želimo da razmišljamo afirmativno, onda ne vidim ništa loše i ne vidim ovo kao bacanje para, nego naprotiv, kao mogućnost za zarađivanje para zato što imamo područje koje ima veliki potencijal i mogućnost da bude razvojna komponenta kako za 'Aerodrome RS' tako i za grad Trebinje i njegovo okruženje", kaže Janjić.

Podsjećanja radi, raniji tender, koji je ukupno raspisan na sto hiljada maraka, poništen je zbog žalbe, a samom tenderskom dokumentacijom tražena je najbolja ponuda za inženjerske usluge, prostorno planiranje i uređenje pejzaža, tehničko ispitivanje, ali i konsultantske usluge.

"Strategijom bi se definisala prva faza razvoja, koja predviđa izgradnju piste u dužini od 1.700 i širini od 30 metara. Ove dimenzije bi zadovoljile uslove za polijetanje i slijetanje dva aviona čiji je kapacitet 50 sjedišta. Osim toga, dokument mora da obuhvati i gradnju terminalne zgrade, kontrolnog tornja, hangara, pristupnih i servisnih puteva, ali i parking prostor", stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Janjić je rekao da je raniji projekat za aerodrom bio preskup, pa je traženo rješenje koje će biti prilagođeno realnim uslovima.

"Ako želite nekom nešto da ponudite, onda morate imati studiju. Ovom studijom želimo reći šta želimo i nudimo. U tom dokumentu će biti informacije za sve zainteresovane investitore koliko košta, gdje se nalazi i kakva mu je namjena. Vjerujemo da je ovaj projekt dobar i da će uspjeti zainteresovati investitore da ulažu", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije