Privreda

Vlatković: Hercegovina može da doživi procvat ulaganjem u obnovljive izvore energije

Vlatković: Hercegovina može da doživi procvat ulaganjem u obnovljive izvore energije
Foto: Pixabay | Vlatković: Hercegovina može da doživi procvat ulaganjem u obnovljive izvore energije

TREBINJE - Istočna Hercegovina ima potencijal da bude među najvećim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora jer ima za oko 30 odsto više sunčanih sati od bilo koje druge regije, što je pogodno za izgradnju velikih solarnih elektrana čime bi ta regija mogla da doživi procvat, izjavio je izvršni direktor za razvoj i investicije u "Elektroprivredi Republike Srpske" Jovica Vlatković.

"Hercegovina je jedna od najpotentnijih lokacija za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, prije svega iz energije Sunca", rekao je Vlatković za Srnu.

On je napomenuo da taj potencijal na ovom području još nije dovoljno iskorišćen, što otežavaju i kapaciteti prenosne mreže koje je potrebno proširiti, a što je u nadležnosti "Elektroprenosa BiH".

"Tada bi Hercegovina bila jedan od glavnih i najvećih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije i stvorili bi se uslovi za gradnju velikih solarnih elektrana u Hercegovini, koja za oko 30 odsto ima više sunčanih sati od bilo koje druge regije u okruženju", istakao je Vlatković.

On je naveo da ERS samo na zubačkom platou kod Trebinja planira da gradi solarni park sa tri, a moguće i sa četiri solarne elektrane, a to su Trebinje jedan, dva i tri, navodeći da je na toj lokaciji, prema studijama, predviđeno da se grade fotonaponske elektrane ukupne instalisane snage veće od 245 megavata.

"Na toj lokaciji je utvrđeno da ima više od 1.650 sunčanih sati godišnje, dok neke druge regije imaju 1.100 ili maksimalno 1.200 sunčanih sati, što ukazuje da je regija Hercegovine ispred svih i da je i za investitore veća ekonomska opravdanost da ulažu u Hercegovini nego negdje drugo", pojasnio je Vlatković.

On je ukazao da je zbog toga potrebno što više ulagati u iskorištavanje potencijala obnovljivih izvora energije u Hercegovini, koja bi time mogla da doživi svoj procvat, navodeći da se izgradnjom novih solarnih, ali i vjetro i hidroelektrana obezbjeđuje još više struje i "čiste energije".

Predsjednik trebinjske područne Privredne komore Republike Srpske Duško Pantović rekao je Srni da bi u Hercegovini trebalo još bolje istražiti potencijale obnovljivih izvora energije, posebno energije vjetra, što bi omogućilo još veće investiranje.

On je dodao da u toj područnoj komori smatraju da bi resorno ministarstvo trebalo da ukine i neke koncesije za ulaganje u obnovljive izvore, i to onim investitorima kojima su date, a koji ne ulažu da bi se, kako je rekao, oslobodile te mogućnosti za ostale investitore koji "čekaju u redu" da ulažu u tu oblast.

Pantović je naveo i da u ovoj regiji sada najviše solarnih elektrana ima na području Nevesinja i Bileće, s tim da velike projekte gradi ERS, dok su kapaciteti za male solarne elektrane već popunjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije