Privreda

Vojni dio Čajavca ide u programirani stečaj

Vojni dio Čajavca ide u programirani stečaj
Vojni dio Čajavca ide u programirani stečaj

BANJALUKA - Banjalučki Okružni privredni sud otvorio je predstečajni postupak u tri strateška preduzeća bivšeg privrednog sistema "Čajavec", kao dio šireg plana Vlade RS za oživljavanje njihove namjenske proizvodnje.

Postupak za utvrđivanje uslova za pokretanje stečaja u preduzećima "Čajavec - Prostorna tehnika", "Čajavec - Telekomunikacije i elektronika" i "Čajavec - Specijalni uređaji" otvoren je na zahtjev Poreske uprave RS, koja od tih firmi na ime neplaćenog poreza potražuje ukupno 7,5 miliona KM.

Poreska uprava je time ispoštovala nalog Vlade RS da inicira stečaj tih posrnulih preduzeća kako bi se kroz programiranu stečajnu reorganizaciju spojilo svih pet namjenskih firmi "Čajavca" uključujući i "Profesionalnu elektromehaniku" i "Mjerno-detektorske uređaje".

Miodrag Čoprka, stručnjak u Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća RS, koji je koautor plana reorganizacije strateških preduzeća "Čajavca", kazao je da je suština projekta da se iz zdravih dijelova pet firmi formira jedan perspektivan subjekat.

"Mi smo u saradnji sa direktorima preduzeća utvrdili tržišno perspektivne proizvodne programe koji bi u prvom periodu mogli zaposliti 60 radnika, s tim da bi se taj broj s vremenom uvećavao", rekao je Čoprka.

Izgledi

U "Čajavec - Profesionalnoj elektromehanici", smatraju da njihov proizvodni program ima perspektivu, jer se naslanja na vrijedne poslove vojne industrije Srbije

On je izrazio očekivanje da će cijeli proces biti uspješno sproveden, ukazujući da postoji spremnost povjerilaca da prihvate predloženi plan reorganizacije o kojem konačnu riječ, ipak, daje stečajni sudija.

Projekat Vlade RS predviđa da se povjerioci izmire kombinacijom prodaje dijela imovine (osam do 10 odsto prostora) koja nije neophodna za nastavak poslovanja budućeg preduzeća, konverzijom dijela potraživanja u akcijski kapital i dijelom reprogramiranjem obaveza u narednom periodu.

U "Čajavec - Profesionalnoj elektromehanici", najzdravijoj namjenskoj firmi, smatraju da njihov proizvodni program ima perspektivu, jer se naslanja na vrijedne poslove vojne industrije Srbije, kao što je predstojeći remont 149 tenkova M-84 za Kuvajt.

Čedo Jeličić, direktor tog preduzeća, je, pak, skeptičan u pogledu oživljavanja većine ostalih pogona kroz fuzionisanje.

"Ne treba se zanositi. Lično mislim da bi jedino naše preduzeće moglo da se održi, uz dijelom možda 'Mjerno-detektorske uređaje'. Može neko reći da je to subjektivno mišljenje, ali je sve ostalo samo priča s obzirom na to da drugi ništa ne rade, izuzev zanemarivih komercijalnih poslova pravljenja prekidača za koje je i sama Vlada rekla da ih neće nastaviti u novom preduzeću", ističe Jeličić.

Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, koji okuplja i radnike nemjenskih firmi "Čajavca", kaže da će oni tražiti da se u očekivanom stečajnom postupku, a onda i u predviđenom novom preduzeću zaposli što više radnika. Da bi se postupak sproveo po planu, Sindikat će tražiti da se u odbore povjerilaca svakog preduzeća postavi njihov predstavnik koji će voditi računa o utvrđivanju obaveza prema radnicima.

"Prioritet će biti uvezivanje staža za sve one koji se proglase viškom sa liste od 187 radnika namjenskih firmi 'Čajavca', što bi trebalo da sprovede Vlada RS kroz socijalni program zbrinjavanja", naglasio je Peulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije