Privreda

Vrijednost rudnika u Varešu milijardu dolara

Vrijednost rudnika u Varešu milijardu dolara
Foto: Ilustracija | Vrijednost rudnika u Varešu milijardu dolara
N.N.

SARAJEVO – Na osnovu dosadašnjih istraživanja na lokalitetima Rupice i Veovača u Bosni i Hercegovni, utvrđeno je da je vrijednost rudnika u Varešu gotovo milijardu dolara.

Kako javlja "Dnevni Avaz", utvrđeno je da je na tonu iskopanog materijala moguće pronaći 1,01 gram zlata te 120 grama srebra. Kompanija "Adriatic Metals" objavila je da je vrijednost projekta 916 miliona dolara.

Dodaju kako istraživanja pokazuju da će tona materija najverojatnije sadržavati i 3,5 odsto cinka, 2,2 odsto olova, 0,3 odsto bakra te 23,2 odsto barita.

Objavljena je i procjena zarade "Adriatic Metalsa" koja je za 2022. godinu na 25 miliona dolara.

Prema procjenama kompanije, od prvog iskopavanja do prve zarade proći će osam mjeseci.

Rudnik se nalazi u Zeničko-dobojskom kantonu, a premijer tog kantona Mirza Ganić rekao je da je ovo velika priča za njih.

"Imamo dobru saradnju, u stalnom smo kontaktu. Ovaj projekat je pozitivna priča za ZDK, ali i za cijelu BiH. Ako zaživi u punom kapacitetu, svi ćemo imati koristi, prvenstveno lokalna zajednica, jer, po zakonu o koncesiji, najveći dio sredstava, 70 odsto, ostaje u Varešu, koji je trenutno slabo razvijen. Ovo bi ubrzalo njegov razvoj", rekao je Ganić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije