Privreda

Pratite nas na Google news

Vrijeme pogoduje zrenju suncokreta, soje i kukuruza

Vrijeme pogoduje zrenju suncokreta, soje i kukuruza
Foto: N.N. | Vrijeme pogoduje zrenju suncokreta, soje i kukuruza
Srna

​BIJELJINA - Vremenske prilike uglavnom pogoduju zrenju suncokreta i soje, kao i kukuruzu koji se, u zavisnosti od hibrida, nalazi u fenofazama od mliječnog do voštanog zrenja, navedeno je u sedmičnom agrometeorološkom biltenu Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Agrometeorolozi navode da sunčano vrijeme odgovara i zrenju voća i grožđa, ali su u prethodnih sedam dana agrometeorološki uslovi odgovarali i razvoju biljnih štetočina, poput jabukinog smotavca, koji je u stadijumu polaganja jaja i piljenja larvi treće generacije, krompirovog moljca, te pamukove sovice koja napada papriku i paradajz.

"Od biljnih bolesti aktuelne su bolesti u usjevima povrća - trulež plodova, pjegavost lista mrkve i drugih", upozorili su agrometeorolozi.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, danas preovladava sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, dok za sutra i četvrtak, 12. septembar, najavljuju promjenljivo oblačno i toplo vrijeme sa sunčanim periodima.

U petak, 13. septembra, očekuje se sunčano i veoma toplo vrijeme.

Prema biltenu agrometeorologa, ukupna količina padavina tokom sedmice će na zapadu, sjeveru i jugozapadu iznositi od 20 do 30 litara kiše metru kvadratnom, na jugu za nekih desetak litara više, dok će najmanje kiše biti u centralnom dijelu Posavine i Semberije gdje će pasti između 10 i 20 litara po metru kvadratnom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije