Privreda

Vučević otvorio sajam poljoprivrede sa 1.500 izlagača

Vučević otvorio sajam poljoprivrede sa 1.500 izlagača
Foto: N.N. | Vučević otvorio sajam poljoprivrede sa 1.500 izlagača

NOVI SAD - U Novom Sadu je danas otvoren 86. Međunarodni sajam poljoprivrede, na kome će nastupiti više od 1.500 izlagača iz više od 30 zemalja, uključujući Republiku Srpsku i BiH.

Sajam je otvorio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je istakao da je nivo subvencija ključ uspješne poljoprivredne proizvodnje i da mu je drago što će ove godine za podršku poljoprivredi resorno ministarstvo izdvojiti čak sedam milijardi dinara /59,3 miliona evra/ više nego 2018. godine.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao je da Srbija nema naftu i zlato, ali ima izuzetnu poljoprivredu, čiji su dometi veliki, o čemu tome najbolje svjedoči činjenica, da je srpska poljoprivreda ostvarila suficit od dvije milijarde dinara /17 miliona evra/.

"Glavni zadatak za budućnost je otvaranje novih tržišta u svetu i Evropi za plasman srpskih poljoprivrednih proizvoda, posebno onih organskog porekla", rekao je Nedimović.

Izlagače i posjetioce ove manifestacije pozdravili su i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, potpredsjednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, te predstavnici zemalja partnera i prijatelja sajma - Franko Mancato iz Ministarstva poljoprivrede Italije i ambasador Tunisa u Srbiji Seif Redžeb.

Sajam poljoprivrede prvi put ove godine ima zemlju partnera i zemlju prijatelja, Italiju i Tunis.

Privred komora Republike Srpske u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH i ove godine organizovala je nastup privrednika iz Republike Srpske i BiH, pa će se na zajedničkom štandu površine 100 metara kvadratnih direktno predstaviti 17 privrednih društava iz BiH, dok će u katalozima biti predstavljeno više od 50 kompanija.

Međunarodni poljoprivredni sajam traje do petka, 17. maja, a održava se na svom raspoloživom otvorenom i zatvorenom prostoru "Novosadskog sajma".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije