Privreda

Vučić zamolio da se dozvoli gasovod na ruti bivšeg "Južnog toka"

Vučić zamolio da se dozvoli gasovod na ruti bivšeg "Južnog toka"
Foto: Ilustracija | Vučić zamolio da se dozvoli gasovod na ruti bivšeg "Južnog toka"

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas na Samitu kvadrilaterale u Varni zatražio da bude dozvoljena izgradnja gasovoda na balkanskoj ruti bivšeg projekta "Južni tok", da bi Srbija mogla da nabavlja ruski gas koji je dosta jeftiniji i ima ga u dovoljnim količinama.

"Molio sam za balkansku rutu, bivšu rutu `Južnog toka`, da nam se to dozvoli kako bismo dobijali jeftiniji ruski gas, ali smo spremni da razgovaramo o svim drugim načinima za snadbevanje Srbije gasom. Ali ljudi, dajte ono što je najrealnije i što znamo, gde gasa ima i što je najjeftinije, da to probamo da dobijemo i da se o tome dogovorimo", rekao je Vučić.

On je na nakon Samita kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije rekao da su najkonkretniji razgovori vođeni u oblasti energetike, a posebno o snabdijevanju gasom.

Vučić je rekao da se postavlja pitanje šta će Srbija da radi ako ne bude sve u redu sa snabdijevanjem ruskim gasom preko Ukrajine, prenijeli su beogradski mediji.

"Zato smo danas svi i (bugarski premijer Bojko) Borisov i ja i svi drugi izneli neke rezervne varijante, ali mi, Mađari i Bugari, u stvari, nemamo rezervnih varijanti. Čak i Austrijanci mogu da dobijaju gas iz ’Severnog toka‘. Mi ne možemo i Borisov je rekao da Bugarska hoće da ima deo lokalnog gasa iz Rumunije i Bugarske, ali da su to male količine. Za nas tu nema ničega", naveo je Vučić.

On je naveo da Bugarska želi i azerbejdžanski gas iz LNG terminala u Aleksandropolisu, ali da je taj gas dvostruko i trostruko skuplji nego ruski gas.

Vučić je rekao da Srbija gradi gasni interkonektor s Bugarskom, uz podršku EU od 49,6 miliona evra, koji treba da bude gotov do kraja 2021, a pušten do maja 2022. godine.

On je istakao da je razgovarano i o gradnji pruge Beograd-Solun-Atina, a posebno zbog toga što će biti vrlo teško predvidjeti cijenu nafte zbog odnosa sa Iranom i Saudijskom Arabijom, kao i odnosa SAD i Rusije.

"Niko ne zna da li će cena nafte rasti ili padati, ali strateški će verovatno cene ići naviše u godinama koje su pred nama i u tim uslovima će kargo i putnički železnički saobraćaj postajati jeftiniji. Zato je od ključnog značaja da potpišemo memorandum sa Skopljem i Atinom o izgradnji brze železničke pruge Beograd-Solun-Atina", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije