Privreda

ŽRS za deset mjeseci ostvarile prihod više od 50 miliona KM

ŽRS za deset mjeseci ostvarile prihod više od 50 miliona KM
Foto: Srna/Arhiva | ŽRS za deset mjeseci ostvarile prihod više od 50 miliona KM
Srna

DOBOJ - "Željeznice Republike Srpske" (ŽRS) za 10 mjeseci ove godine evidentirale su prihode od 50.696.988 KM, te rashode od 58.101.255 KM, rečeno je Srni u ovoj kompaniji.

Poslovni gubitak ŽRS-a za 10 mjeseci iznosi 7.404.267 KM i manji je u odnosu na posmatrani period prošle godine kada je bio 14.213.650 KM.

Iz ŽRS-a navode da je na ukupno poslovanje uticala i odluka Vlade Republike Srpske da smanji godišnje subvencije za održavanje željezničke infrastrukture i sufinansiranje putničkog saobraćaja sa 25.000.000 na 20.000.000 KM.

Iz ove kompanije ističu da su "Željeznice Republike Srpske" sačuvale likvidnost i solventnost, da nemaju zaostalih dugovanja, kao i da se redovno izmiruju sve obaveze prema zaposlenima, poslovnim partnerima i državi, te da se odgovorno provode i izvršavaju planovi poslovanja.

Iz ove kompanije ocjenjuju da se finansijski pokazatelji poslovanja ŽRS mogu smatrati pozitivnim, uzimajući u obzir sva ograničenja koja su uslovljavala poslovni ambijent, a u prilog tome navodi se i ukupna dobit ostvarena prije kamata, poreza i amortizacije u iznosu od 7.103.913 KM.

Ostvareni prihod od prevoza robe tokom 10 mjeseci veći je za 2.699.203 KM u odnosu na isti period prošle godine. U teretnom saobraćaju prevezeno je 3.629.603 tona robe, što je za tri odsto više od planiranog, a za 19 odsto više u odnosu na ostvareni obim prevoza u istom periodu prošle godine.

S druge strane, ostvareno je 314.524.086 netotonskih kilometara, što je za 10 odsto manje od planiranog obima, a za osam odsto više od ostvarenih za posmatrani period prošle godine.

Tokom 10 mjeseci prevezeno je 49.385 putnika, što je na istom nivou kao i prethodne godine, imajući u vidu sva ograničenja raspoloživih linija u okolnostima sa virusom korona.

Iz ŽRS-a navode da su tokom ove godine smanjili rashode za čak 13 odsto.

Troškovi zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda iznose 32.777.539 KM i manji su za 1.608.708 KM u odnosu na prošlu godinu, a do toga je došlo zbog smanjenja broja zaposlenih za ukupno 179 radnika, kojih je danas u ovoj kompaniji zaposleno 2.019.

Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u "Željeznicama Republike Srpske" usvojen je 25. novembra i predviđa 2.098 radnih mjesta.

Iz te kompanije napominju da je do njega došlo poštujući preuzete obaveze iz međunarodnog ugovora sa Svjetskom bankom u okviru projekta restrukturisanja, na osnovu preporuke Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske i Ombudsmana za ljudska prava BiH, kao i konačnog definisanja radno-pravnih odnosa zaposlenih.

Iz ŽRS-a kao obavezu za naredni period najavljuju završetak aktivnosti na utvrđivanju koeficijenata, što je uslov za izdavanje novih ugovora o radu zaposlenima.

Prema planu zapošljavanja "Željeznica Republike Srpske", u ovoj godini ukazala se potreba za prijem 85 radnika u poslovima infrastrukture i 27 u poslovima operacija, dok se za narednu godinu predviđa potreba za prijem 94 radnika u poslovima infrastrukture i 28 u poslovima operacija.

Iz ove kompanije za narednu godinu najavljuju uvođenje novih usluga i robe u okviru željezničkog saobraćaja s ciljem povećanja prihoda iz osnovne djelatnosti, koja će se usmjeriti na obnavljanje i modernizaciju voznih kapaciteta.

Kada je riječ o modernizaciji infrastrukture, u planu su pripreme za remont pruge na Koridoru "Pet ce" od Šamca do Riječice, kao i pripreme za rekonstrukciju pruge od Brezičana do LJubije radi obnavljanja eksploatacije rudnog bogatstva iz LJubije, da bi de time se omogućila perspektiva željezničkom sektoru za narednih 15 godina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije