Privreda

Za 10 godina ugašeno 1.000 radnih mjesta u drvoprerađivačkoj industriji

Za 10 godina ugašeno 1.000 radnih mjesta u drvoprerađivačkoj industriji
Foto: N.N. | Za 10 godina ugašeno 1.000 radnih mjesta u drvoprerađivačkoj industriji

BIHAĆ - Oko hiljadu radnih mjesta ugašeno je u proteklih deset godina u oblasti drvoprerađivačke industrije na području Unsko-sanskog kantona, kaže predsjednik Privredne komore USK Nihad Šušnjar. Prema njegovim riječima, radi se o svojevrsnom paradoksu ako se ima u vidu da je riječ o kantonu koji je najbogatiji šumama u Federaciji BiH.

"Drvna industrija je već prilično na koljenima. Postoje kvalitetne pilane koje zapošljavaju veliki broj ljudi, ali se svake godine po jedna gasi ili su vlasnici nezadovoljni raspodjelom sirovina", kaže Šušnjar.

On je dodao kako se drvoprerađivačka industrija na području USK danas gotovo isključivo svela na rezanje trupaca i proizvodnju polufabrikata, a svega nekolicina privrednih subjekata bavi se finalnom proizvodnjom.

"Dominantno se radi o prerađivačima bukve, s obzirom na to da područje ovog kantona obiluje kvalitetnom bukvom, međutim najveći dio drveta se preradi i izveze kao primarni ili polufinalni proizvod. Imamo svega nekolicinu firmi koje se bave finalnom preradom drveta i proizvodnjom namještaja ili dijelova za namještaj, tako da se nešto malo popravila ta struktura u korist finalne prerade, ali to još nije dovoljno", istakao je Šušnjar.

Nedostatak proizvodnih pogona koji se bave finalnom proizvodnjom drveta objašnjava se velikom potražnjom drvnih sirovina i njihovom visokom cijenom na stranom tržištu.

"Jednostavno, proizvođačima se više isplati takav način proizvodnje. Recimo, proizvodnja namještaja i drugih finalnih proizvoda podrazumijeva ulaganje u kadrove i tehnologiju, što ovdašnji proizvođači izbjegavaju", smatra Šušnjar.

Prema njegovim riječima, takav način proizvodnje vremenom je proizveo disbalans u ponudi i potražnji drvnih sirovina na ovim prostorima.

Haris Mešić, direktor "Unsko-sanskih šuma", kaže kako su ovogodišnje potrebe drvoprerađivača u ovom kantonu za sirovinom veće dva i po puta od količine koju ovo preduzeće može da im isporuči na osnovu godišnjeg plana proizvodnje.

Prema njegovim riječima, oni su svojim planom za ovu godinu predvidjeli eksploataciju i isporuku 50.000 kubika drveta, a ukupne potrebe ovdašnjih drvopreradivača iznose oko 125.000 kubika.

"Kako bi se stimulisala drvoprerađivačka industrija u USK, ove godine će se drvni sortimenti dijeliti po kriterijumima koje protežiraju preduzeća koja se bave finalnom i polufinalnom proizvodnjom", potvrdio je Mešić.

Inače, problem u vezi sa sirovinama nemaju samo drvoprerađivači na području USK, nego svi u BiH. U Banjaluci će naredne sedmice biti održan sastanak predstavnika iz Republike Srpske i Federacije BiH, a na kojem bi trebalo da budu utvrđeni pravci daljeg djelovanja, ali i mjere kojima bi se obezbijedilo sigurno snabdijevanje sirovinom.

Drvoprerađivači iz Republike Srpske smatraju kako bi u cilju zaštite domaće proizvodnje trebalo zabraniti izvoz sirovina, dok su u FBiH mišljenja da izvoz ne treba obustavljati, nego ga opteretiti taksama kako bi se destimulisao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije